Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Dienst Opsporing verkrijgt akkoordvonnis naast verschillende stakingsbevelen

woensdag 18 november 2015

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

De Dienst Opsporing van het BIV behaalde opnieuw enkele successen in juridische dossiers tegen niet-erkende makelaars. Het Instituut verkreeg onder andere enkele bevelen tot stopzetting van de activiteiten van illegale makelaars vergezeld door dwangsommen en een veroordeling tot een gevangenisstraf in combinatie met een geldboete. Maar dat het niet altijd zo ver moet komen, toont het nieuwe akkoordvonnis aan.

Nadat het BIV de procedure tot stopzetten van de illegale activiteiten had opgestart voor de rechtbank van koophandel, beseften de Nederlandse holding en zijn bestuurders dat het een verloren zaak was. Dat besef kwam er nog vóór de rechter het dossier effectief behandelde. De Nederlanders zetten zelf de situatie recht en erkenden de inbreuken van het verleden.

De advocaten van beide partijen sloten daarop een akkoord dat de illegale makelaar zou veroordeeld worden voor zijn praktijken uit het verleden. Daarmee werden de proceskosten (die ten laste zijn van de veroordeelde) tot een absoluut minimum herleid, want de rechter hoefde de procedure hierdoor niet volledig te voeren en kon het akkoord gewoon opnemen in de uitspraak.

Nieuwstags