Dit nieuws is 6 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Dienst Opsporing bekomt drie stakingsvorderingen

woensdag 4 april 2018

Dienst Opsporing bekomt drie stakingsvorderingen
©BIV

De inspanningen van onze dienst Opsporing, hebben recent weer tot drie stakingsvorderingen geleid. Het meest in het oog springende dossier daarbij gaat over Kris V.. De nepmakelaar, gekend in Zuid-West-Vlaanderen, werd reeds in 2015 door het BIV geschrapt. Hij bleef echter verder makelen, ondanks het activiteitenverbod en de dwangsom die de rechtbank van koophandel uit Veurne uitsprak. De man moest tevens zijn website volledig afsluiten en al zijn panden verwijderen van de immoplatformen die hij gebruikte. Hij riskeerde een dwangsom per annonce die nog te vinden was. Kris V. ging in beroep tegen zijn veroordeling.

Het Gentse Hof van Beroep bevestigde het vonnis echter integraal. Bijkomend moet hij zijn ondernemingswebsite afsluiten voor de Belgische markt op straffe van een dwangsom van 3.500 euro per dag en per inbreuk. Nepmakelaardij is helaas niet het enige waar hij zich aan bezondigde. Eind maart werd hij veroordeeld tot 30 maanden cel wegens mensenhandel en sociale inbreuken - dit na reeds in 2015 te zijn veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf (met uitstel) wegens huisjesmelkerij. In de pers werd hierover uitvoerig bericht.

In een ander belangrijk vonnis veroordeelde de Brusselse rechtbank van koophandel een beklaagde tot een dwangsom van 2.500 euro per inbreuk per dag. De rechtbank stelde zeer duidelijk dat vastgoedmakelaarsactiviteiten enkel door BIV-erkenden en hun bedienden mogen worden gesteld en dat de terbeschikkingstelling van werknemers in België verboden is. Het BIV is tevreden met de resultaten en benadrukt dat ze alles in het werk stelt om nepmakelaars uit de markt te halen.

Nieuwstags