Dit nieuws is 9 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Deadline voor Antiwitwasjaarverslag opgeschoven naar 15/9

zondag 21 juni 2015

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Modeldocument heeft nog enkele laatste verduidelijkingen nodig

Zopas mochten we van de FOD Economie het langverwachte modeldocument ontvangen waarmee we met z’n allen kunnen voldoen aan de verplichting om het antiwitwasjaarverslag 2014 op te stellen.

We gaan nu contact opnemen met de FOD om enkele onduidelijkheden in het document uit te klaren. Daarna stellen we het document beschikbaar en informeren we je daarover via een BIV-Flash. Wat bijvoorbeeld nog uitgeklaard dient te worden is hoe en naar waar het document verzonden moet worden, of het in een bepaalde vraag gaat over gebouwen in portefeuille of daadwerkelijk verkochte of verhuurde gebouwen, en zo meer.

Voor de duidelijkheid kunnen we alvast het volgende meegeven:

  • Per kantoor (d.w.z. een onderneming met één ondernemingsnummer) dient de antiwitwasverantwoordelijke één verslag op te maken en op te sturen. Hij of zij dient de coördinaten van de andere vastgoedmakelaars binnen het kantoor in te vullen.
  • Het jaarverslag gaat over het voorbije jaar. Heb je bijvoorbeeld als stagiair in 2014 in kantoor X gewerkt, maar werk je sinds 2015 in kantoor Y, dan moet kantoor X je activiteiten verwerken in zijn jaarverslag.
  • Oorspronkelijk was de deadline 30/6, maar door de vertraging die er op het afleveren van het modeldocument zat, is de deadline bijgesteld naar 15/9.
  • Het modeldocument zal uit een 6-tal pagina’s bestaan.

Nieuwstags