Dit nieuws is 6 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Conformiteitsattest in jouw gemeente?

woensdag 21 februari 2018

Conformiteitsattest in jouw gemeente?

Wie in Vlaanderen een woning verhuurt moet zorgen dat deze voldoet aan bepaalde normen. De eigenaar-verhuurder kan hiervoor een conformiteitsattest aanvragen bij de gemeente waaruit blijkt dat de woning aan de basisvereisten van o.a. veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit voldoet. De gemeenteraad stelt de vergoeding voor dit attest vast. In enkele gemeenten is een conformiteitsattest voor huurwoningen zelfs een verplichting. Je checkt als makelaar dus best of de gemeente waarin je een te verhuren goed in portefeuille hebt een conformiteitsattest verplicht.

Zo werd een verplicht conformiteitsattest voor elke nieuwe te-huurstelling van een woning onlangs ingevoerd in Langemark-Poelkapelle. Dit is op 14 december 2017 door de minister goedgekeurd. Hier vind je alvast meer info.

Het gaat om een gefaseerde invoering, waarbij de verplichting eerst zal gelden voor de oudste woningen. De gemeente raadt aan om het conformiteitsattest tijdig aan te vragen. Als de woning conform is met de geldende normen wordt het conformiteitsattest binnen de 60 dagen na aanvraag afgeleverd. Het attest is gratis in deze gemeente en heeft een geldigheidsduur van 5 jaar.

Nieuwstags