Dit nieuws is 5 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Cijfers onder de loep: stagemeesters

woensdag 21 november 2018

Cijfers onder de loep: stagemeesters
©BIV

Geregeld zoomen we in de BIV-mail in op interne cijfergegevens. Deze keer doen we dat met cijfers over een bijzondere categorie BIV-leden, namelijk de stagemeesters.

Stagemeesters engageren zich om een nieuwe generatie vastgoedprofessionals onder de vleugels te nemen, wat we enkel maar kunnen toejuichen. Het stagemeesterschap is immers een leerrijke ervaring voor beide  partijen. Dit enthousiasme lijken we terug te vinden in de cijfers. Zo zijn er op dit moment 2855 BIV-leden actief als stagemeester, wat neerkomt op een derde van het totaal aantal titularissen. Deze verhouding vinden we ook terug in de twee taalgroepen (respectievelijk 33,6% aan Nederlandstalige en 36% aan Franstalige zijde).

Het aanbod stagemeesters lijkt globaal genomen toereikend voor het aantal stagiairs. De 2855 stagemeesters staan in voor de begeleiding van 2045 stagiairs. Sommige stagemeesters begeleiden 2 stagiairs. Als we de geografische verdeling tussen het aantal stagemeesters en het aantal stagiairs  bekijken lijkt het aantal stagemeesters in elke provincie en ook in het Brussels Hoofdstedelijk gewest te volstaan.

Hoe zit het met de beschikbaarheid van de stagemeesters? Hoeveel stagemeesters begeleiden  hoeveel stages? Allereerst moeten we vermelden dat een stage wordt bekeken per inschrijving van een stagiair per deelkolom. Een stagiair die zowel is ingeschreven op de deelkolom ‘vastgoedmakelaar-bemiddelaars’ als op de deelkolom ‘vastgoedmakelaar-syndici’ volgt dus 2 stages. Zo kan een stagemeester wel 2 stages, maar in feite slechts één stagiair begeleiden. Een stagemeester mag maximaal 2 stagiairs tegelijkertijd begeleiden.

Wanneer we de gegevens hierover bekijken valt op dat maar liefst 1689 stagemeesters, of 59,2% van het totaal, op dit moment geen stage begeleidt. Voorts begeleiden 25,5% van de stagemeesters één stage, de rest 2, 3 of 4 stages.

Opvallend is zeker dat 344 stagemeesters op dit moment geen stage begeleiden, maar dit ook nog nooit deden in het verleden. Dit komt neer op 12% van het totaal aantal stagemeesters. Onder hen 89 die het afgelopen jaar stagemeester werden. De overige 255 werden de jaren voordien stagemeester, maar hebben dus nog nooit een stagiair begeleid. Daartegenover staat dat 207 stagemeesters heel actief zijn en reeds 10 of meer stages hebben begeleid. Het record staat op iemand die reeds 32 stages heeft begeleid.

 

Nieuwstags