Dit nieuws is 5 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

BIV-inspectie mogelijk

woensdag 3 april 2019

BIV-inspectie mogelijk
©Shutterstock

De rechtskundig assessor bij het BIV kan optreden n.a.v. een concrete klacht, maar kan ook overgaan tot proactieve, steekproefsgewijze controles. Deze worden uitgevoerd door referendarissen, die inspecties verrichten bij diverse vastgoedkantoren. Referendarissen zijn personeelsleden binnen het BIV die het werk voor de rechtskundige assessor voorbereiden. Onder toezicht van de rechtskundige assessor kunnen zij alle inlichtingen vragen aan de leden. De voorbije 6 maanden kregen aan Nederlandstalige kant 114 vastgoedkantoren een bezoek van een referendaris.

Uiteenlopende elementen kunnen tijdens een inspectieronde gecontroleerd worden. Het kan gaan om de controle van de derdenrekening, de verplichte vermeldingen op de website, prijsaanduiding etc. De referendarissen maken hun verslag over aan de rechtskundige assessor die de zaak dan verder onderzoekt. De meeste professionals die van de rechtskundig assessor een ‘vermaning’ krijgen, vermelden geen stedenbouwkundige informatie bij de panden in hun etalage of op hun kantoorwebsite. Af en toe adverteren vastgoedmakelaars nog zonder de energiescore te vermelden. Tot dusver zijn er 23 leden die voor de Uitvoerende Kamer moeten verschijnen omtrent hun derdenrekening.

Wie correct handelt, heeft uiteraard niets te vrezen. Werk gewoon mee mocht je bezoek krijgen, dan verloopt alles het vlotst. Onze referendaris zal trouwens nooit out of the blue voor je deur staan. Het betrokken kantoor wordt steeds voorafgaandelijk ingelicht.

Nieuwstags