Terug naar het overzicht

De statutaire uittreding en uitsluiting versus de geschillenregeling in de BV

Betalend
Webinar on demand

Beschrijving


Naast de geschillenregeling voorziet het WVV voortaan in de mogelijkheid om de “uittreding” of de “uitsluiting” van een aandeelhouder statutair te regelen in de BV lastens het vennootschapsvermogen en zonder tussenkomst van de rechtbank.

Maar wat zijn de financieringsmogelijkheden van een uittreding en uitsluiting via gerechtelijke versus statutaire weg? En hoe valt de fiscale vergelijking uit tussen de alternatieven?

Programma

In de BV bestaat thans de mogelijkheid van “uittreding en uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen” waarbij de aandeelhouder zijn aandelen kan verkopen aan de vennootschap zonder tussenkomst van de rechtbank. In contrast daarmee bestaat de “geschillenregeling” waarbij de rechtbank de gedwongen aandelenoverdracht beveelt aan de conflicterende aandeelhouder(s).

In dit webinar worden de regels en procedures geschetst die verband houden met de “geschillenregeling” en met de “statutaire uittreding en uitsluiting”, en wordt aandacht besteed aan de problematiek van de waardering van het scheidingsaandeel.

Er wordt onderzocht hoe een uittreding of uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen concreet wordt verricht.

Een aantal alternatieven worden besproken ter betaling van een overdracht van aandelen tussen aandeelhouders in een BV, door onder andere een inkoop eigen aandelen, een vermindering van inbreng en een dividenduitkering.  Aandacht wordt besteed aan de vennootschapsrechtelijke en  fiscale behandeling van de verschillende alternatieven.

In dit verband worden tevens de grenzen besproken die worden voorzien in het kader van de regels omtrent de financiële bijstand.

Doorlooptijd 120 minuten
Erkende uren 2
Lesgever(s) BATS Gislenus
Interessant voor Bemiddelaar

Voorwaarden


  • Deze vorming maakt geen onderdeel van het gratis aanbod van de BIV. De BIV-voorwaarden voor gratis vorming zijn niet van toepassing. Informeer bij de vormingsverstrekker of u in aanmerking komt voor hun gratis vorming.
KMO Campus

Georganiseerd door
KMO Campus

Inschrijven