"Erkenning controleren blijkt nog maar eens cruciaal"

"Erkenning controleren blijkt nog maar eens cruciaal"

dinsdag 17 februari 2015
  • BIV verheugd met zware straf voor timesharing-oplichter
  • Kurt V.M. is nooit erkend vastgoedmakelaar geweest
  • Erkend vastgoedmakelaar of niet? Kijk op www.biv.be

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), het bij wet opgerichte controleorgaan van de vastgoedmakelaars, is verheugd met de zware sanctie voor de 49-jarige oplichter uit Sint-Martens-Latem die mensen oplichtte via crapuleuze timesharing-constructies. “Oplichters zoals deze, die zich voordoen als vastgoedmakelaars, maar die erkenning nooit verdiend hebben, zijn een gevaar voor de consument”, aldus BIV-ondervoorzitter Luc Machon. “Nog maar eens blijkt zo dat iemands erkenning controleren cruciaal is.”

Wie als vastgoedmakelaar actief wil zijn, moet volgens de wet over een erkenning beschikken bij het BIV. Enkel die verplichte erkenning biedt de consument de nodige garanties, want wie erkend is, moet aan een aantal verplichtingen voldoen. Zo moet een vastgoedmakelaar zich houden aan de 86 artikels tellende deontologie, waarin onder meer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt afgedwongen. De tuchtkamers van het BIV zien nauwgezet toe op de naleving van die regels. Luc Machon: “Wie zich niet aan de deontologie houdt, of wie de erkenning probeert te omzeilen, krijgt gegarandeerd met ons te maken. Want het is de nietsvermoedende consument die uiteindelijk het gelag betaalt.” 

“Ellende besparen”

Het BIV raadt consumenten dan ook ten stelligste aan om na te gaan of hun contactpersoon over de vereiste erkenning beschikt en verwijst daarvoor naar haar website. “In no time kan je jezelf een hoop ellende besparen!”