BIV stuurt detectiveteam naar Batibouw en alle andere grote woonbeurzen in ons land

BIV stuurt detectiveteam naar Batibouw en alle andere grote woonbeurzen in ons land

donderdag 21 februari 2013

Alle grote woon-, immo- en bouwbeurzen, waaronder Batibouw en Second Home, zullen dit jaar bezoek krijgen van een team van BIV-detectives. Het Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars hoopt zo eventuele nepmakelaars op heterdaad te kunnen betrappen en de vastgoedconsument beter te beschermen tegen illegale immopraktijken.

Het BIV opende de voorbije jaren al de strijd tegen illegale makelaars, maar wil in 2013 nog een stap verder gaan. Illegale makelaars zijn mensen die zich voordoen als vastgoedmakelaar, maar niet over de verplichte BIV-erkenning beschikken. Ze vormen een gevaar voor de consument, vermits ze niet over de nodige knowhow en vereiste derdenrekening, borgstelling en verzekering beschikken.

Dit jaar zal het BIV systematisch detectives sturen naar alle grote woon-, immo- en bouwbeurzen in ons land. De controles worden, scherper, harder en gerichter. De eerstkomende controles zullen gebeuren op Batibouw in Brussels Expo en op Second Home in Flanders Expo Gent. Vooraf zullen alle vastgoedmakelaars die er stand houden gescreend worden, waarna mogelijk verdachte dossiers een anoniem bezoek krijgen van een BIV-detective. Professionele vastgoedmakelaars die erkend zijn, hebben niets te vrezen, benadrukt het BIV.

Eén veroordeling per week

Het Beroepsinstituut controleerde in het verleden al op enkele beurzen. Zo werden de voorbije drie jaar 49 gerichte controles uitgevoerd tijdens Second Place, een beurs in Brussel en Gent voor tweede verblijven. Acht dossiers leidden daarbij tot een gerechtelijke vervolging. Nu de controleactie fors wordt uitgebreid, rekent het BIV erop een groter aantal nepmakelaars uit de markt te halen.  

Globaal werd er vorig jaar tegen 54 illegale makelaars een gerechtelijke procedure opgestart. Het BIV slaagde erin om wekelijks één illegale makelaar te laten veroordelen. Intussen lopen er nog 66 dossiers bij de rechtbank. In totaal liepen vorig jaar bij het BIV precies 571 tips binnen, veelal van particulieren die mogelijk iets verdacht hadden opgemerkt tijdens hun vastgoedtransactie of gewoon zeker wilden zijn dat de vastgoedmakelaar met wie ze in zee gingen wel erkend was.

Boetes x 150%

In 2013 zal niet enkel de pakkans vergroten, nepmakelaars zullen ook strenger worden aangepakt. De geldboetes die de rechter kan opleggen, verhogen zo met niet minder dan 150 procent. Vandaag riskeren ze nog geldboetes tussen 1.200 en 12.000 euro, straks tussen 3.000 en 30.000 euro. De stijging is een praktisch gevolg van de vastgoedmakelaarswet, die officieel werd goedgekeurd door het parlement en binnen enkele maanden officieel ingevoerd zal worden.

Wil je zeker zijn dat je met een erkend vastgoedmakelaar samenwerkt, controleer het dan met onze zoekmodule waarin je alle erkende makelaars terugvindt