Geraardsbergen vraagt conformiteitsattest bij verhuur

Geraardsbergen vraagt conformiteitsattest bij verhuur

woensdag 21 september 2016

Geraardsbergen heeft het gemeentelijk reglement goedgekeurd dat het conformiteitsattest in de stad “veralgemeend invoert”. Dat houdt in dat het attest verplicht wordt voor alle woningen die verhuurd worden, te huur worden gesteld, of ter beschikking worden gesteld als hoofdverblijfplaats of als studentenverblijf. Huisvesting voor seizoensarbeiders of repetitielokalen vallen bijvoorbeeld niet onder het toepassingsgebied van het conformiteitsattest.

Een conformiteitsattest is een officiële verklaring dat een woning of kamer voldoet aan de minimumnormen inzake veiligheid, gezondheid en kwaliteit uit de Vlaamse Wooncode. Een conformiteitsattest is verplicht na een ongeschikt- of onbewoonbaarverklaring, maar daarbuiten is het facultatief. De steden en gemeenten kunnen echter in een gemeentelijke verordening een conformiteitsattest verplicht stellen op hun grondgebied.

Het attest zal op het Geraardsbergse grondgebied gelden vanaf 1 januari 2017 voor nieuwe verhuringen of terbeschikkingstellingen. Indien de woning reeds voor 1 januari 2017 verhuurd was, gebeurt de invoering in fases. De finale deadline daarvoor is 1 januari 2021.

Geraardsbergen is de eerste gemeente buiten de provincie Antwerpen die een conformiteitsattest oplegt. Het attest is nu verplicht in Aartselaar, Boechout, Boom, Borsbeek, Edegem, Geraardsbergen, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Rumst, Schelle en Zwijndrecht.

Bronnen: Immospector en Voorwaardelijke goedkeuring van het reglement ‘veralgemeende invoering van het conformiteitstattest’ van 15 maart 2016 van de gemeente Geraardsbergen, BS 9 september 2016.