Commissaris van de rekeningen: vonnis schept duidelijkheid

Commissaris van de rekeningen: vonnis schept duidelijkheid

woensdag 25 april 2018

Een recent vonnis van de Franstalige rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel bevestigt een standpunt dat het BIV zelf uitdraagt: “... dat de keuze van een commissaris van de rekeningen die zelf geen mede-eigenaar is, niet beperkt kan worden tot accountants of revisoren”. 

In 2016 trok het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten (IAB) naar de rechtbank in de hoop een betrokkene te verbieden om als derde de controlerende rol van commissaris van de rekeningen binnen de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) op te nemen. Het IAB gaat ervan uit dat de monopoliesituatie van haar beroep ook geldt binnen VME’S, waar het BIV het altijd oneens mee is geweest.

In haar vonnis van 29 maart ll. gaat de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel mee in het standpunt van het BIV. De rechtbank was van oordeel dat: “... mede-eigenaars op de breedst mogelijke manier een beroep moeten kunnen doen op competente personen voor de functies zoals bepaald in het Reglement van Mede-Eigendom” (vrije vertaling).

Samengevat bevestigt de rechtbank dat de functie van commissaris van de rekeningen door een mede-eigenaar of derde mag worden uitgevoerd.