Het beroep van vastgoedmakelaar

Onderwerpen uit de vastgoedpraktijk

U bent hier

Antiwitwas: analyseer en meld verdachte transacties

Antiwitwas: analyseer en meld verdachte transacties

Aangemaakt op: 19/12/2017
Laatste update: 10/04/2020

Om te helpen in de strijd tegen witwas en fraude, heeft de wetgever je als makelaar een pak verplichtingen gegeven. Gelukkig hebben we een tool die het kluwen voor jou ontrafelt: Antiwitwas. Het systeem helpt je door het kluwen van de wetgeving en toont je intussen nuttige tips. Je wordt zo op een praktische en efficiënte manier bijgestaan bij het vervullen van je verplichtingen. Door gebruik te maken van de tool, ben je goed gewapend tegen strenge(re) controles van de FOD Economie.

Die FOD Economie keurde op 19 mei 2017 de tool Antiwitwas goed, wat wil zeggen dat deze sindsdien voldoet aan de nodige normen om alles wat je in de tool doet als officieel te laten gelden.

Hoe werkt het?

Het gebruiksvriendelijke systeem laat toe om door het inlezen van een elektronische identiteitskaart of het ingeven van een ondernemingsnummer reeds heel wat informatie in te vullen. De tool screent daarna klanten en partijen voor jou en berekent zelf een risicoprofiel. Ook wanneer de partijen worden samengebracht in een transactie kan je opnieuw een risicoprofiel berekenen. De bekomen resultaten kan je aanvaarden of doorsturen aan de antiwitwasverantwoordelijke binnen het kantoor, die vervolgens de keuze maakt om de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) al dan niet te informeren. Bovendien kan je met de informatie uit de transacties snel en eenvoudig je verplicht in te dienen antiwitwasjaarverslag aanmaken. Alle activiteiten in de tool zullen minstens 10 jaar bewaard blijven na het beëindigen van de relatie met de klant, zodat je hiermee ook aan je bewaarplicht voldoet.

Kostprijs

De screening en het berekenen van het waakzaamheidsniveau van je cliënten (en contractspartijen) op zichzelf is volledig gratis. Pas wanneer je deze samenbrengt in een transactie, zal er een betaling volgen.

De prijs van de berekening van een waakzaamheidsniveau van een transactie (risicoprofiel) bedraagt 15 euro (excl. btw).

De tool zal je ook begeleiden bij de opmaak van het verplichte jaarverslag. De prijs van het aanmaken én versturen van het jaarverslag via de tool bedraagt eveneens 15 euro (excl. btw).

Met die middelen staat de softwareontwikkelaar, naast de eerdere ontwikkeling van de tool, ook in voor onderhoud, hosting, klantenondersteuning en updates.

“Vermoeden dat je voldoet aan de verplichtingen”

We moedigen dus zeker aan om de tool te gebruiken. En ook niet onbelangrijk: als je dit doet, word je vermoed “aan de wettelijke verplichtingen voldaan te hebben”... Dit wil daarom echter niet zeggen dat je niet meer gecontroleerd kan worden.

Ondersteuning

Met vragen, problemen of opmerkingen over de tool kan je steeds terecht bij support@antiwitwas.be.

Registreer je

De tool AntiWitwas in een notendop:

  • alle wettelijke verplichtingen die van toepassing zijn op de vastgoedmakelaar zijn er in opgenomen;
  • wie de tool correct gebruikt, wordt geacht in regel te zijn met deze antiwitwasverplichtingen;
  • praktisch en vlot;
  • gebruik van de tool is optioneel, wel sterk aan te raden;
  • lage kostprijs per transactie.

Laat Antiwitwas het zware werk voor je doen: www.antiwitwas.be

Was dit artikel nuttig?