DOE - Seminarie | Een familiale bedrijfsoverdracht organiseren

Organisator: KMO Campus
Interessant voor: Bemiddelaar
Deze vorming is: Betalend
Aantal erkende uren4.00

248 EUR + BTW 
23/04/2020 (Hasselt) - 24/04/2020 (Antwerpen) - 29/04/2020 (Gent)

Locaties
HOLIDAY INN Gent Expo, Maaltekouter 3, 9051 Gent
HOLIDAY INN Hasselt, Kattegatstraat 1, 3500 Hasselt
VAN DER VALK Hotel, Luitenant Lippenslaan 66, 2140 Antwerpen

Permanente vorming
In aanvraag - 4 u permanente vorming BIBF, IAB en BIV (te bevestigen)
Advocaten kunnen met het afgeleverde aanwezigheidsattest de gevolgde opleiding op individuele basis laten valideren door OVB.

Early Bird Discount
Schrijf in op uiterlijk 03/04/2020 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde ontvangt eveneens een deelname-attest voor permanente vorming.

Docent :Olivier DE KEUKELAERE

Level: Uitdiepingsopleiding, basisvoorkennis gewenst


In dit doe-seminarie gaat u zelf aan de slag, en samen met uw docent, Olivier DE KEUKELAERE, werkt u in groep oplossingen uit voor de organisatie van de familiale bedrijfsoverdracht voor een aantal uit de praktijk gegrepen cases


Deelnemers zullen aangemoedigd worden om actief deel te nemen aan de groepsoefeningen. Deelnemers dienen best te beschikken over noties van de voornaamste technieken van successieplanning , erfrecht, successierecht, schenk- en erfbelasting.

Als gids en moderator geeft de docent doorheen deze oefeningen aan welke juridische en fiscale mogelijkheden zich voordoen, welke aandachtspunten zich opwerpen en binnen welke krijtlijnen oplossingen kunnen worden uitgewerkt. Op deze interactieve wijze doorloopt en “beleeft” u aldus het redeneerpatroon en de verschillende afwegingen om tot een oplossing te komen voor de vaak complexe familiale bedrijfsoverdrachten.

Bij elke oefening staat centraal hoe de overdracht kan georganiseerd worden van zowel de zeggenschap over het familiebedrijf, als van de economische eigendom. Beide aspecten (zeggenschap en eigendom) kunnen op verschillende wijzen en met een eigen dynamiek worden overgedragen, en specifieke (familiale) omstandigheden vergen soms specifieke oplossingen.

Met deze vernieuwende format heeft u na afloop “aan den lijve” ondervonden hoe een successieplanning van een familiebedrijf tot stand kan komen en welke complexe factoren hierin een rol spelen. U begrijpt welke financiële, fiscale, juridische en persoonlijke afwegingen in de praktijk moeten worden gemaakt om tot een geslaagde planning te komen, en welke juridische en fiscale technieken en beperkingen voorhanden zijn om dit doel te bereiken.

Docent

Olivier De Keukelaere

Licentiaat in de Rechten (KU Leuven) en advocaat verbonden aan de balie van Antwerpen en Kortrijk . Specialist in vermogensplanning en ondernemingsfiscaliteit bij Cazimir.

Olivier behaalde een Certificate in Family Business Advising en een Certificate in Family Wealth Advising aan het Family Firm Institute in Boston (USA), en is lid van het Family Firm Institute, het meest toonaangevend instituut ter wereld voor adviseurs van familiebedrijven.

Olivier publiceert in fiscale tijdschriften en is een veelgevraagde gastspreker over de opvolging van familiebedrijven.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

  • De vaak complexe context bij een familiale bedrijfsoverdracht, met soms tegenstrijdige verwachtingen van de overdrager en de overnemer (en niet betrokken familieleden) op het vlak van zeggenschap, economische eigendom en behoud van inkomen
  • De verschillende financiële, fiscale en persoonlijke afwegingen die moeten worden gemaakt bij de totstandkoming van een geslaagde planning van een familiale bedrijfsoverdracht
  • De verschillende mogelijkheden om de zeggenschap en de economische eigendom over te dragen, al of niet met een aparte dynamiek
  • De controlestructuren en vennootschapsvormen (burgerlijke maatschap, private stichting, stichting administratiekantoor) die courant gehanteerd worden om de controle in een familiebedrijf te regelen
  • De fiscale aspecten verbonden aan deze controlestructuren en de recente standpunten van de fiscale administratie
  • De diverse aspecten van de recente wetswijzigingen (ondernemingsrecht, erfrecht, familiaal vermogensrecht) die relevant zijn voor een familiale bedrijfsoverdracht

Deelnameprijs

Deelnameprijs

248 EUR + BTW
Inclusief slidepack. Snacks en parking voor de deur worden aangeboden.

Early Bird Discount | 2de deelnemer gratis

(onder voorbehoud van voldoende plaatsen; toewijs in volgorde van inschrijving)

Wat u hiervoor hoeft te doen:

  • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 03/04/2020
  • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten.

Lesmomenten

Wanneer en waar Tijdstip Vrije plaatsen/Plaatsen Inschrijven
09/11/2021 in HASSELT 18:00 - 22:00 24
Log in om je in te schrijven voor dit lesmoment.
Locatie:
Adres: Kattegatstraat 1, 3500 Hasselt (tonen op de kaart)
Meerdaagse vorming: Nee
Lesgevers: Olivier DE KEUKELAERE
10/11/2021 in ANTWERPEN 13:00 - 17:00 25
Log in om je in te schrijven voor dit lesmoment.
Locatie:
Adres: Joe Englishstraat 56, 2140 Antwerpen (tonen op de kaart)
Meerdaagse vorming: Nee
Lesgevers: Olivier DE KEUKELAERE
18/11/2021 (Webinar) 14:00 - 17:00 100
Log in om je in te schrijven voor dit lesmoment.
Locatie: -
Adres: -
Meerdaagse vorming: Nee
Lesgevers: Olivier DE KEUKELAERE
19/11/2021 in GENT 13:00 - 22:00 25
Log in om je in te schrijven voor dit lesmoment.
Locatie:
Adres: Maaltekouter 3, 9051 Gent (tonen op de kaart)
Meerdaagse vorming: Nee
Lesgevers: Olivier DE KEUKELAERE