De woningmarkt in Vlaanderen: shift naar een duurzaam patrimonium (namiddag)
Beschrijving
Betaalbaarheid, verduurzaming en de veranderende regelgeving zijn momenteel belangrijke factoren die zorgen voor een dynamische en uitdagende woningmarkt in Vlaanderen. Deze studiedag belicht de woningmarkt in Vlaanderen en de transitie die nodig is.
Tijdens het namiddagprogramma zullen experts uit diverse disciplines, waaronder economen van de Nationale Bank van België en woononderzoekers van KU Leuven, hun inzichten delen over trends, betaalbaarheid, sociale huisvesting en recente regelgeving. De impact van deze regels op de verduurzaming van vastgoed krijgt daarbij speciale aandacht.
Namiddagprogramma
De woningmarkt in Vlaanderen: shift naar een duurzaam patrimonium
14 uur - Welkomstwoord door Ilse Aerts, docente Hogeschool Vives
14.05 uur - De Belgische woningmarkt: trends en recent verloop
Geert Langenus en Peter Reusens, beiden econoom bij Nationale Bank van België
De woningmarkt is sinds 2022 afgekoeld als gevolg van de stijging van de hypotheekrente, maar de prijzen bleven verder toenemen. Wat verklaart dit verloop van de woningprijzen? Hoe betaalbaar is de aankoop van een woning nog? Wat is de impact van de klimaatdoelstellingen op de woningmarkt?
14.45 uur - Betaalbaarheid van wonen: trends en oplossingen
Sien Winters, coördinator Steunpunt Wonen en hoofd van de onderzoeksgroep ‘Sociaal en Economisch Beleid en Maatschappelijke Integratie’ van het HIVA, KU Leuven
Er lijkt grote consensus dat wonen niet meer betaalbaar is. Maar klopt dit wel? En wat kan er gedaan worden om de betaalbaarheid te verbeteren voor wie er echt een probleem is? Sien Winters toont met cijfers hoe groot de problemen zijn en bij wie en waar ze vooral voorkomen. Vervolgens bekijkt ze wat het beleid er aan kan doen, en in het bijzonder welke bijdrage de sociale huisvesting levert tot goed en betaalbaar wonen.
15.30 uur - Pauze
16 uur - Recente regelgeving voor wie (ver)koopt, (ver)huurt én (ver)bouwt
Mr. Anneleen Vanderbauwhede, senior associate KPMG Law Mr. Thomas Van Beveren, counsel KMPG Law
De verduurzaming van de Belgische woningmarkt wordt in belangrijke mate mede gestuurd, gereguleerd en bepaald door het bestaande wettelijke kader. We bespreken samen met jullie de huidige stand van de wettelijke verplichtingen, zoals het energieprestatieniveau van woningen en de vereisten voor het verkrijgen van vergunningen.
Daarnaast behandelen we de specifieke wettelijke incentives die helpen om de kosten van verduurzaming te verlagen, zoals de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie en het verlaagde btw-tarief van 6% bij renovatie en sloop- en heropbouw van woningen. Als rode draad belichten wij wat dit actuele wettelijke kader betekent voor de verduurzaming van het volledige patrimonium.
17 uur - Collectieve initiatieven voor betaalbaar wonen
Stefaan Keirse, diensthoofd dienst wonen, afdeling stadsontwikkeling Knokke-Heist, directeur woonwinkel
Wat zijn de uitdagingen op lokaal niveau rond betaalbaar wonen en op welke manier kunnen collectieve initiatieven hiertoe een oplossingen bieden. Welke rol kan een lokaal bestuur spelen? Hoe werkt het coöperatieve systeem? Toelichting van de case in Knokke-Heist.
17.45 uur - Vraagstelling vanuit het publiek
18 uur - Einde studienamiddag