Schriftelijke bekwaamheidstest: hoe bereid je je het beste voor?
donderdag 9 juli 2020
Geregeld krijgen we de vraag van stagiairs hoe ze zich het best op de schriftelijke bekwaamheidstest kunnen voorbereiden. Het is belangrijk om weten dat hier opnieuw dezelfde thema's worden bevraagd die eerder aan bod kwamen bij de competentietest. Het gaat om 13 vastgoedthema’s die werden uitgewerkt door de drie Vlaamse hogescholen die een vastgoedbachelor aanbieden. Zorg dus dat je op elk van deze thema’s beslagen bent en schaaf ontbrekende kennis bij door middel van ons uitgebreid vormingsaanbod.
We willen benadrukken dat het doorlopen van de e-learningcursussen zeker niet volstaat bij het voorbereidingsproces. De e-learning vormt basisleerstof en behandelt thema’s die niet volledig overeenstemmen met de 13 thema’s die aan bod komen tijdens de bekwaamheidstest. Zo worden bv. ook onderwerpen als waardebepalingen of hypothecaire kredieten behandeld op de test, terwijl die niet in de e-learning vervat zitten.
Het verdient ook verduidelijking dat zowel bemiddelaars als syndici vragen krijgen uit alle 13 thema’s. Het is wel zo dat elke kolom meer vragen krijgt over thema’s die voor hen van groter belang zijn (bv. beheer en rentmeesterschap voor syndici). Ook de weging (welke thema’s doorslaggevend zijn en welke minder) verschilt per kolom. Zo telt het thema beheer en rentmeesterschap voor een bemiddelaar voor 8%, waar dit voor syndici 20% van het totaal uitmaakt.
Tot slot herhalen we dat een goede en vooral gevarieerde stage waarbij je de theorie in de praktijk hebt kunnen toepassen uitermate belangrijk blijft. Eén uniek naslagwerk of cursus bestaat er niet. Er zijn heel wat diverse en goede bronnen ter beschikking over al deze thema’s. Ook de officiële overheidswebsites bieden waardevolle info, denk daarbij bv. aan registratiebelasting, onroerende voorheffing etc... Lees er ook onze FAQ nog eens op na.