Dit nieuws is 4 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Jaarverslag 2018: BIV onderschept 34 nepmakelaars en tikt 261 vastgoedmakelaars op de vingers

woensdag 5 juni 2019

Jaarverslag 2018: BIV onderschept 34 nepmakelaars en tikt 261 vastgoedmakelaars op de vingers
  • Het beroep mag dan wel populair zijn, wie straks vastgoedmakelaar wil worden, zal (nog) beter zijn best moeten doen. Zo zet het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) in op vernieuwing en verdere professionalisering van de stagiair-vastgoedmakelaars. En ook vastgoedmakelaars die al actief zijn, moeten zich bijscholen aan een hoger ritme.
  • Die “optimalisatie” is nodig, stelt het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), want nooit eerder deden zoveel Belgen beroep op een vastgoedmakelaar. Volgens de meest recente cijfers verloopt nu al 73 procent van de verkopen via een vastgoedmakelaar, terwijl dat dertig jaar geleden nog maar 17 procent was.
  • Ook de strijd tegen nepmakelaars lijkt z’n vruchten af te werpen. Het voorbije jaar werden er 34 onderschept, iets minder dan in 2017. Wat vastgoedmakelaars betreft, werden er het voorbije jaar 261 op de vingers getikt, omdat ze deontologisch over de schreef gingen.

 

Van de 10.431 vastgoedmakelaars in ons land zijn er vandaag maar liefst 2.102 actief als stagiair. Het beroep is duidelijk populairder dan ooit, maar dat betekent allerminst dat iedereen zomaar vastgoedmakelaar kan worden. Zo wordt de stage verder op punt gesteld, en dat zowel in het belang van de stagiair als van de consument. Dat blijkt uit het nieuwste digitale jaarverslag van het BIV, het tuchtorgaan van de sector.

In concreto wordt het traject voor de stagiair-vastgoedmakelaar verder geoptimaliseerd. De stagiairs horen o.a. over een toegangverlenend diploma te beschikken en moeten bij het begin van hun traject eerst een competentietest afleggen. Nadien kunnen ze hun stage doorlopen, waarna ze nog een bekwaamheidsproef dienen af te leggen. Om die testen volledig op punt te zetten, werkte het BIV samen met verschillende hogescholen. En ook de stagemeesters worden sinds kort aangemoedigd om een specifieke vorming te volgen, zodat ze hun pupillen beter kunnen begeleiden. Om alles beter te kunnen opvolgen, is bovendien heel het stageproces ook gedigitaliseerd.

“Programma’s zoals Huizenjagers geven soms een eenzijdig beeld van het vastgoedmakelaarsberoep en zouden de indruk kunnen wekken dat iedereen zomaar het beroep kan uitoefenen. Het tegendeel is waar, want vastgoedtransacties verlopen vandaag complexer dan ooit. Het is dus zeer goed om de stages van toekomstige vastgoedmakelaars verder te verbeteren.” 

Stefaan Leliaert - Voorzitter BIV

261 vastgoedmakelaars deontologisch in de fout  

Vastgoedmakelaars die vandaag al actief zijn, waren al verplicht om zich bij te scholen, maar het tempo van de te volgen vormingen wordt opgedreven. Concreet moet elke vastgoedmakelaar – zowel bemiddelaar als syndicus – nu jaarlijks 10 uur vorming volgen. Wie zowel bemiddelaar als syndicus is, moet dus 20 uur opleiding volgen. Daarnaast krijgen ze ook meer coaching via online cursussen rond de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals wetgeving rond verkoop, huurovereenkomsten, antidiscriminatie, etc.

“De tijd dat iedereen zomaar vastgoedmakelaar kon worden, is al lang voorbij. Een vastgoedmakelaar moet zowel juridisch, commercieel als technisch voldoende kennis in huis hebben. We zien dat het aantal vastgoedmakelaars dat over een specifiek bacherlordiploma vastgoed beschikt, al enkele jaren rond de 30% circuleert. Dit diploma biedt de beste voorbereiding op de job, zo bewijzen ook de slaagcijfers bij de competentietest en de schriftelijke bekwaamheidstest. Meer dan ooit is het dan ook onze prioriteit om te blijven werken aan de professionalisering van het beroep en een verbetering van het imago.”

Stefaan Leliaert - Voorzitter BIV

Het BIV wil er op toekijken dat het beroep inhoudelijk kwalitatief verder wordt verbeterd. Het aantal vastgoedmakelaars dat deontologisch in de fout gaat, bedraagt maar 2,5 procent van alle vastgoedmakelaars. Maar ook dat aantal moet de komende jaren nog verder naar beneden, zo luidt het. In 2018 werden er volgens de cijfers van het jongste BIV-jaarverslag 261 makelaars op de vingers getikt omdat ze deontologisch over de schreef gingen. Dat zijn er vijftig meer dan in 2017. Het ging hierbij om 35 schrappingen - wat een beroepsverbod inhoudt - net zoals om 113 schorsingen, 57 berispingen en 56 waarschuwingen.

 

Vastgoedmakelaar betrokken bij drie kwart van alle verkopen

De constante vorming en nieuwe regels hieromtrent zijn nodig, want nog nooit deden zoveel mensen in ons land beroep op een vastgoedmakelaar. Drie op de vier verkopen in Vlaanderen verlopen via een professionele vastgoedmakelaar. Sterker nog: het marktaandeel van de vastgoedmakelaar steeg in dertig jaar tijd van 17 naar 73 procent, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Woonsurvey 2018.

De provincies waar het beroep het meeste succes kent, zijn volgens het BIV West-Vlaanderen waar 1.579 vastgoedmakelaars actief zijn. Daarna volgen Antwerpen met 1.384 makelaars en Oost-Vlaanderen met 1.365 makelaars. De gemiddelde leeftijd van de vastgoedmakelaar in ons land is 48 jaar, terwijl men gemiddeld op 34 jaar aan z’n stage begint.  

 

34 nepmakelaars

Ook opvallend: bijna elke week loopt een nepmakelaar tegen de lamp. Het voorbije jaar werden er maar liefst 34 nepmakelaars door het BIV onderschept en gerechtelijk veroordeeld. 

“Nepmakelaars zijn mensen die zonder erkenning werken, en dus ook niet de nodige kennis hebben, niet verzekerd zijn, enz.  In het slechtste geval kan dat voor de consument tot absolute drama’s leiden. Intussen voeren we al jarenlang een strijd tegen nepmakelaars en zien we dat dit stilaan loont. De dwangsommen kunnen hoog oplopen, en soms zelfs gepaard gaan met een celstraf. Dat strenge optreden is zeker nodig, want zowel kopers en verkopers als de erkende vastgoedmakelaars moeten tegen dit soort malafide praktijken beschermd worden.”

Stefaan Leliaert - voorzitter BIV