Dit nieuws is 11 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.
De Belgische vastgoedmarkt is één van de gezondste van Europa. Dat is de reden waarom de woningprijzen in ons land stabiliseren en niet crashen zoals in vele andere landen. Dat stelt de Vlaamse vastgoedmakelaardij (CIB Vlaanderen en BIV), die wijst op een aantal ernstige argumenten die aantonen dat onze woningmarkt niet zo onbetaalbaar is als uit de “Economic Outlook” van de OESO zou blijken. De sector onderstreept bovendien het belang van het feit dat momenteel op politiek en sectoraal niveau grondig wordt nagedacht over het toekomstige woonbeleid.
De Vlaamse vastgoedmakelaars staan open voor elk debat over de (on)betaalbaarheid van wonen, maar blijven zich verbazen over het feit dat diverse factoren nog te vaak achterwege blijven. Belangrijk daarbij is dat landen zoals Nederland, Spanje, Ierland of de VS jarenlang niet terugdeinsden voor vastgoedspeculatie en de immoprijzen er een bijzonder hoge volatiliteit kenden. In ons land werd op dat moment echter eigendomsverwerving gestimuleerd en evolueerden de prijzen in België op inflatieritme. De gevolgen daarvan tonen zich vandaag meer dan ooit.
De aangehaalde cijfers van de OESO houden geen rekening met diverse belangrijke factoren, zoals bv. de bijzonder grote kwaliteit van het Belgische woningpatrimonium. De Vlaamse vastgoedmakelaardij wijst dan ook op een aantal krachtige argumenten die aantonen dat de Belgische vastgoedmarkt als één van de gezondste van Europa kan beschouwd worden:
- Vastgoed was in België jarenlang bijzonder goedkoop in vergelijking met andere landen. De voorbije jaren werd een inhaalbeweging ingezet, maar de gemiddelde verkoopprijs van een gewoon huis in België is vandaag nog altijd 15 tot 25 procent lager dan in onze buurlanden.
- De Belgische woningkwaliteit ligt in België bijzonder hoog in vergelijking met heel wat andere landen. Belgische eensgezinswoningen zijn gemiddeld 40% ruimer dan hun buitenlandse evenknieën. Een Belgische eensgezinswoning beschikt gemiddeld over 119m² bewoonbare oppervlakte, daar waar buitenlandse eensgezinswoningen over 87m² bewoonbare oppervlakte beschikken. Niet toevallig verhuist de gemiddelde Belg om de 33 jaar, terwijl dit voor vele andere landen ruim onder de 20 jaar ligt. Qua prijs/kwaliteit doen weinig woningmarkten het beter dan de Belgische.
- In 1980 waren er 1.130 wooneenheden per 1.000 gezinnen. Vandaag zijn er dat 1.090. Bovendien zit ook het aantal bouwvergunningen op een laag peil, waardoor van een overaanbod geen sprake is. Hierdoor gaan vergelijkingen met landen als Spanje en Ierland niet op, waar een bouwwoede voor overaanbod en een negatieve prijzenspiraal zorgde.
- De wanbetalingsgraad voor hypotheekleningen bedraagt 1,7 procent. De Belgen staan bekend om hun groot financieel vermogen, wat ertoe leidt dat de eigen inbreng vaak oploopt tot 30 procent en meer. Heel wat landen introduceerden decennia geleden al bijzonder lange looptijden van 30 jaar en meer voor hypothecaire kredieten. In België speelde dat veel later en beperkter. De recente verstrakking van de voorwaarden voor hypothecaire leningen, wijst bovendien op een waakzaamheid die men in sommige andere landen niet heeft gekend. Bijkomend stellen we ook vast dat de Belg massaal kiest voor vaste rentevoeten en heeft onze markt nooit “gekke” financiële producten gekend die het woonkrediet in andere landen onderuit hebben gehaald.
- Zowel de federale als gewestelijke overheden zetten in op eigendomsverwerving, wat zich tot nu toe uitte in een reeks fiscale stimuli. Door de overheveling van onder meer de woonbonus staat de vastgoedfiscaliteit opnieuw ter discussie, maar op dat vlak liet de Vlaamse regering recent nog verstaan zich achter eigendomsverwerving te scharen.
De Vlaamse vastgoedmakelaars zijn zich bewust van de impact die een wijziging aan de rente of de fiscaliteit kan teweegbrengen. Maar precies daarom grijpt de sector de gelegenheid aan om het belang van de overheden en de sector om tijdig te anticiperen te onderstrepen. Wat de Vlaamse vastgoedmakelaars betreft, zal de sector er alles aan doen om de betaalbaarheid van wonen te blijven garanderen. Tot slot roept de sector op om de nuance te bewaren en de rust op de markt te vrijwaren.