Dit nieuws is 12 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.
Belgische vastgoedmakelaars drijven strijd tegen nepmakelaars op
woensdag 25 januari 2012
Alle 8.800 Belgische vastgoedmakelaars hebben besloten om de strijd tegen het opkomende fenomeen van ‘illegale makelaars’ fors op te drijven. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) gaat actief op zoek naar nepmakelaars en slaagt er zo in om alle tien dagen één illegale beroepsbeoefenaar voor de rechter te dagen. Om de consument zo optimaal mogelijk te beschermen tegen dit soort malafide praktijken, heeft de sector alvast een ‘witte lijst’ van erkende vastgoedmakelaars opgesteld.
Ook al gehoord van zogenaamde ‘makelaars’ die met het voorschot gaan lopen? Of van zelfverklaarde ‘vastgoedprofessionals’ die niet verzekerd zijn? Of die opdringerig uw pand in portefeuille proberen te krijgen? Maar al te vaak gaat het in dat soort gevallen om illegale beroepsbeoefenaars. Of met andere woorden: om mensen die zich voordoen als makelaar, terwijl ze niet over de noodzakelijke BIVerkenning beschikken. Ze zijn er niet voor opgeleid, beschikken niet over de juiste verzekering en borgstelling, en houden zich niet aan de plichtenleer.
‘Nepmakelaars zijn géén vastgoedmakelaars’
Dit soort illegale praktijken levert niet alleen de vastgoedconsument serieus wat schade op, ook het imago van de sector lijdt eronder. ‘Jammer genoeg wordt er nog te weinig onderscheid gemaakt tussen professionele vastgoedmakelaars en ‘illegale makelaars’ die onverantwoord tewerk gaan’, stelt Luc Machon, voorzitter van het BIV.
De 8.800 erkende vastgoedmakelaars in ons land organiseren zich nochtans almaar professioneler, wat intussen ook tot de nodige resultaten leidt. Zo doen almaar meer mensen beroep op een erkende vastgoedmakelaar, zeker in deze tijden van complexe wetgeving. Bovendien staan ze onder controle van het Beroepsinstituut en dienen ze zich strikt aan de plichtenleer te houden.
De Belgische makelaars vragen dan ook uitdrukkelijk een onderscheid te maken tussen de professionele, erkende vastgoedmakelaar en het illegale circuit. ‘Want laat het duidelijk zijn: nepmakelaars zijn géén vastgoedmakelaars’, zegt Luc Machon. Wie ermee samenwerkt, riskeert zijn of haar voorschot kwijt te spelen door een gebrek aan borgstelling en derdenrekening. Daarnaast riskeert hij ook dat zijn dossier niet in orde is, met alle gevolgen vandien.
Wie het beroep van vastgoedmakelaar illegaal uitoefent, begaat alvast een strafrechtelijk misdrijf. Indien je als consument beroep hebt gedaan op de diensten van een niet-erkende makelaar, mag je ervan uitgaan dat de bemiddelingsovereenkomst ongeldig is en er geen vergoeding verschuldigd is.
‘Geen zwarte maar een witte lijst’
Intussen heeft de Dienst Opsporing van het BIV de strijd opgedreven en werd er een team van detectives ingezet om nepmakelaars op te sporen. In 2011 slaagde het Beroepsinstituut erin om één illegale makelaar om de tien dagen voor de rechtbank te dagen. In bijna negen op de tien zaken haalde het BIV ook effectief haar slag thuis en werden er sancties uitgesproken, gaande van geldboetes tot gevangenisstraffen. ‘Toch blijven we de mensen vragen om alert te zijn en ons te informeren wanneer ze een vermoeden hebben van illegale praktijken’, aldus BIV-voorzitter Machon. ‘Zo kunnen we hen nog actiever opsporen, want nepmakelaars zijn vaak behoorlijk inventief en meesters in het misleiden.’
Om de consument optimaal te kunnen beschermen tegen het soms moeilijk herkenbare illegale circuit, hebben de Belgische vastgoedmakelaars een witte lijst opgesteld. ‘Strikt wettelijk gezien is het opstellen van een zwarte lijst verboden en dus hebben we voor een witte lijst geopteerd’, stelt Machon. ‘Via die lijst kunnen vastgoedconsumenten nagaan of de makelaar waarmee ze in zee gaan, erkend is en een betrouwbare, professionele partner is. Want vergeet niet, een woning kopen of verkopen is toch één van de belangrijkste transacties in een mensenleven. Het is dus onze plicht om de consument zo goed mogelijk te beschermen en te begeleiden.’
Je kan de zogenaamde witte lijst raadplegen via onze zoekmodule om erkende vastgoedmakelaars te vinden.