Stijging aantal schorsingen energiedeskundigen: woonminister wil controles opdrijven
woensdag 18 juni 2025

Bij elke verkoop en verhuur in Vlaanderen moet een EPC worden voorgelegd. Woningen met een label E of F dienen binnen de 6 jaar na aankoop gerenoveerd te worden tot ze minstens label D bereiken. Een correct EPC is van belang gezien het een invloed heeft op de verkoopprijs van een woning en omdat het de koper toelaat zich een inschatting te vormen van zijn energiefactuur.
Het VEKA staat in voor het controleren van EPC’s en verricht sinds begin dit jaar meer controles op de afgeleverde certificaten. Vorig jaar gebeurden 816 controles, in 2023 waren dat er 801 en in 2022 waren dat er 471. Die controles leiden ook vaker tot sancties. In 2024 werd in 15% van de gevallen een boete opgelegd, tegenover bijna 13% in 2023 en 9,5% het jaar daarvoor. Ook het aantal schorsingen neemt toe. In 2024 waren dat er 26. In de eerste vier maanden van 2025 werden al 35 schorsingen opgelegd.
Een schorsing houdt in dat een energiedeskundige gedurende een maand zijn of haar job niet mag uitoefenen.
Na de schorsing moet er ook het examen opnieuw worden afgelegd. Geschorste energiedeskundigen moeten foutieve energieprestatiecertificaten gratis corrigeren, zo meldt het VEKA.
Vlaams minister van Wonen Melissa Depraetere gaf afgelopen week in de pers aan meer te zullen inzetten op controles, en waar nodig op boetes en schorsingen, om kopers beter te beschermen. Via digitale screening van EPC’s in de EPC-databank kunnen onregelmatigheden sneller en gerichter worden opgespoord, zo liet ze weten. Ben je dus ook als energiedeskundige actief, weet dan dat er bijkomende controles zullen volgen.