Dit nieuws is 5 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Stedenbouwkundige informatie: wat met fuserende gemeenten?

woensdag 12 december 2018

Stedenbouwkundige informatie: wat met fuserende gemeenten?

Op 1 januari 2019 zal het Vlaams Gewest niet langer 308, maar 300 gemeenten tellen. Een aantal  gemeenten fuseren op die datum immers tot nieuwe fusiegemeenten. Dit zal een impact hebben op meer dan 195.000 inwoners. Hebben deze fusies ook een invloed op de stedenbouwkundige informatie die bij verkoop of verhuring voor meer dan 9 jaar moeten worden aangevraagd bij de gemeente?

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) voorziet dat je aan bijzondere informatieplichten moet voldoen wanneer je voor eigen rekening of als tussenpersoon een onroerend goed verkoopt of voor meer dan negen jaar te huur stelt. Deze informatie moet je vermelden in de publiciteit en in de onderhandse akte. Ze wordt aangevraagd aan de hand van een stedenbouwkundig uittreksel bij de gemeente waar het goed is gelegen.

De informatieplicht is evenwel enkel van toepassing in gemeenten met een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister. Deze gemeenten worden gepubliceerd in het Staatsblad. Momenteel is dit het geval voor 279 gemeenten. Wat is de impact van een gemeentelijke fusie hierop?

Wanneer alle fuserende gemeenten elk een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister hebben, dan blijven de registers gelden voor de verschillende delen van het grondgebied waarvoor ze zijn uitgevaardigd. De daaraan gekoppelde informatieplichten blijven zo gehandhaafd voor het gehele grondgebied. Er is geen nieuwe publicatie in het Staatsblad nodig, ook als de fusiegemeente een nieuwe naam aanneemt. Dit is het geval voor de volgende gemeenten:

 

·         Aalter en Knesselare, de nieuwe fusiegemeente Aalter

·         Deinze en Nevele, de nieuwe fusiegemeente Deinze

·         Kruishoutem en Zingem, de nieuwe fusiegemeente Kruisem

·         Lovendegem, Waarschoot en Zomergem, de nieuwe fusiegemeente Lievegem

·         Neerpelt en Overpelt, de nieuwe fusiegemeente Pelt

·         Puurs en Sint-Amands, de nieuwe fusiegemeente Puurs-Sint-Amands

 

Op 1 januari 2019 zullen de gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek fuseren tot de nieuwe gemeente Oudsbergen. Op dit moment beschikt Meeuwen-Gruitrode over een goedgekeurd register, Opglabbeek nog niet. Na de fusie zal het bestaande plannen- en vergunningenregister en dus de bijhorende informatieplicht enkel blijven gelden op het grondgebied van de voormalige gemeente Meeuwen-Gruitrode.

Alle gemeenten dienen ervoor te zorgen dat zo snel als mogelijk gezamenlijke registers voor het gehele grondgebied van de samengevoegde gemeenten in orde worden gebracht. De lokale overheden zullen dit zelf timen en organiseren.

Volgens hetzelfde principe blijft de reeds aangevraagde stedenbouwkundige informatie ook na een fusie hun waarde behouden. Voor meer informatie rond de bijzondere informatieplicht kan je het praktisch overzicht van de regelgeving op onze website consulteren.

Nieuwstags