Terug naar het overzicht

Positief nieuws na perscommunicatie van Justitieminister Van Quickenborne

donderdag 22 oktober 2020

Positief nieuws na perscommunicatie van Justitieminister Van Quickenborne
©BIV

Vanavond bereikte ons de perscommunicatie van Justitieminister Van Quickenborne (Open VLD) omtrent de problematiek van de Algemene Vergaderingen waar syndici mee geconfronteerd worden.

De Minister heeft goed nieuws te melden voor de sector.  Zijn kabinet zal volgende voorstellen uitwerken:
 

  • Vergaderingen zullen digitaal kunnen plaatsvinden. Mensen die niet digitaal kunnen deelnemen, kunnen kiezen met een volmacht te werken of fysiek deel te nemen mits de veiligheidsvoorschriften gerespecteerd worden;

 

  • Indien de vergadering alsnog niet kan doorgaan, zal er de mogelijkheid (en dus geen verplichting) zijn om deze uit te stellen. De algemene vergaderingen vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021 kunnen met een jaar uitgesteld worden (dus naar de eerstvolgende 15-daagse periode). Indien één of meer mede-eigenaars, die ten minste 1/5e van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten, vragen om de algemene vergadering toch te organiseren, dient deze wel door te gaan;

 

  • De drempel om schriftelijk een beslissing te nemen, wordt tijdelijk verlaagd. Vandaag is unanimiteit vereist. Tot en met 31 maart 2021 zal men schriftelijk een beslissing kunnen nemen met een meerderheid van ten minste 4/5e van de mede-eigenaars.

Ook onze voorzitter en zelf syndicus Stefaan Leliaert is verheugd met deze communicatie van de Minister: "Het is een goede zaak dat de Minister bereid is om mee te gaan in de drie voorstellen die we vanuit de sector al maanden aanhalen. Uiteraard moeten deze ook nog de parlementaire weg doorlopen. Anderzijds zal dit van de syndici wel enig praktisch aanpassingsvermogen vragen. De Minister geeft aan dat een AV via Teams, Zoom etc. vandaag kan. Ook dat is positief en het startschot voor software-leveranciers om een degelijk en veilig digitaal platform uit te bouwen."