Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.
Oplichtster probeert sleutels vast te krijgen met vals betalingsbewijs
We kregen de melding dat er in het West-Vlaamse een oplichtster actief is die probeert sleutels van woningen in handen te krijgen. Dat doet ze door zich voor te doen als koper en een compromis te tekenen waarbij ze laat opnemen dat de sleutels overhandigd worden bij het tekenen van het compromis. Ze levert op dat moment een vervalst betalingsbewijs af en gaat met de sleutels aan de haal, terwijl ze verwijst naar een onbestaande notaris die haar zaken verder zal afhandelen. Zodra daarna blijkt dat het voorschot nooit gestort is, moeten vastgoedmakelaar en verkoper de compromis ontbinden. Totdat die ontbinding effectief rond is, kan de verkoop niet met iemand anders doorgaan. Bovendien moet een uithuiszettingsprocedure opgestart worden als blijkt dat de “koper” zich al in de woning zou hebben gevestigd, wat tijd-, geld- en energierovend is. En dan begint de discussie pas echt… Om het maar niet te hebben over eventuele kosten die de “koper” intussen aan de woning veroorzaakt.
Risico's inperken
Om te vermijden dat jij en je klant hetzelfde meemaken, is het geen slecht idee om de sleutels van een woning principieel niet voor het verlijden van de akte over te dragen. Wees bewust van de risico’s die een voortijdige sleuteloverdracht voor een verkoper met zich meebrengt. Want wat als tijdens het verblijf van de “koper” de woning afbrandt, of als de “koper” begint te verbouwen vooraleer blijkt dat de verkoop niet rond zal geraken?
Wil je toch de sleutels al vóór de ondertekening van de authentieke akte overhandigen, zorg er dan voor dat je de risico’s inperkt. Dat kan je doen door een “sleutelovereenkomst” op te stellen, waarbij je duidelijke afspraken maakt:
- vraag een verklaring en bewijs van brandverzekering voor de woning, afgesloten door de koper;
- hou rekening met mogelijke opschortende voorwaarden in het compromis;
- leg vast welke werken wel of niet mogen uitgevoerd worden in afwachting van het verlijden van de akte;
- zet op papier dat de kosten die gepaard gaan met het bezit van de woning (onroerende voorheffing, energieverbruik, …) te betalen zijn door de koper vanaf de dag van de sleuteloverdracht;
- verzeker jezelf ervan dat het voorschot effectief op de derdenrekening gestort is op het moment van het ondertekenen van de sleutelovereenkomst.