Terug naar het overzicht

Nadere details bekend over hervorming Vlaamse verkooprechten

woensdag 13 oktober 2021

Nadere details bekend over hervorming Vlaamse verkooprechten
©Shutterstock

Afgelopen vrijdag communiceerde Vlaams Woonminister Matthias Diependaele meer details over de hervorming van de verkooprechten, die vanaf 1 januari volgend jaar zal ingaan. De minister verduidelijkt dat wie dit jaar een compromis tekent voor een enige woning waarvan de akte in 2022 verleden wordt, toch nog van het verlaagde 3%-tarief zal kunnen genieten, of 1% bij een ingrijpende energetische renovatie. De aktedatum is hier bepalend. Wie dit jaar investeerde in een bijkomende woning bovenop de enige woning zal nog van 10% verkooprechten kunnen genieten, ook al wordt de akte pas in 2022 verleden. De compromisdatum is hier namelijk bepalend.

Ook de termijn om de eigen woning te verkopen als je een andere woning wil kopen, zal worden verlengd. Om te genieten van de verlaagde registratierechten mag men slechts één woning bezitten. Weldra krijgen kopers twee jaar de tijd om hun voormalige woning te verkopen. Een ander belangrijk element is dat de extra korting die geldt bij aanschaf van een bescheiden woning met 20.000 euro wordt verhoogd. Dit betekent dat woningen tot 240.000 euro in kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel en 220.000 euro in andere gemeenten een vrijstelling genieten voor het betalen van verkooprechten op de eerste schijf van 93.333 euro.

Eerder werd reeds gecommuniceerd dat wie vanaf 1 januari 2022 een enige, eigen woning koopt 3% verkooprechten zal moeten betalen, waar dat nu nog 6% is. Bij de aankoop van een niet-enige woning (tweede verblijf, investeringspand, …) betaalt men vanaf begin volgend jaar geen 10, maar wel 12% verkooprechten.

De genomen beslissingen moeten nog in wetteksten gegoten worden. We houden je op de hoogte!

 

Nieuwstags