
De collectieve woningpas, gelanceerd door de Vlaamse overheid, is een digitaal paspoort op niveau van het (appartements)gebouw waarbij elke eigenaar zicht krijgt op de belangrijkste aspecten van het gebouw zoals de energiescore en de installaties van de gemeenschappelijke delen. Deze woningpas moet een aanzet bieden tot het renoveren van appartementsgebouwen.
Vandaag beschikken eigenaars van individuele wooneenheden (eengezinswoningen, appartementen, …) al over een woningpas die hen inzicht biedt in bv. de energiescore of isolatieaspecten van hun woning. Met deze collectieve woningpas krijgen appartementseigenaars, naast de woningpas van hun eigen appartement, nu ook relevante info te zien over het gebouwniveau en over de energetische toestand van de gemeenschappelijke delen. Denk bv. aan het reeds verplichte EPC gemeenschappelijke delen of aan het asbestattest van de gemeenschappelijke delen (verplicht vanaf 1 januari 2027).
Een eigenaar kan deze woningpas op gebouwniveau ook delen met een syndicus of de vereniging van mede-eigenaars (VME), zonder de informatie die gelinkt is aan het eigen appartement te delen.
Op die manier kan een syndicus de (mede-)eigenaars bijstaan als men (renovatie)werken wil uitvoeren aan de gemeenschappelijke delen.
Tot slot bevat de collectieve woningpas aanbevelingen om de gemeenschappelijke delen van het gebouw energiezuiniger te maken. Een energetische renovatie kadert best in een totaalaanpak waarbij al deze gemeenschappelijke delen zoveel als mogelijk gezamenlijk gerenoveerd worden. De overheid hoopt dat de info uit deze pas renovaties een duwtje in de rug kan geven. Op termijn wordt de collectieve woningpas ook uitgebreid met een energielabel op gebouwniveau. Meer info vind je op deze pagina.