
De leden van de Uitvoerende Kamer (UK) hebben, naast het mee oordelen over tuchtbeslissingen, ook de belangrijke verantwoordelijkheid om samen met de voorzitter van de Kamer de mondelinge bekwaamheidsproeven van stagiairs af te nemen. Omdat de Nederlandstalige Bureauleden de mondelinge proef verder willen optimaliseren, werd de ondersteuning ingeschakeld van het onderwijsteam van HOGENT. Examineren is niet evident en zeker niet voor wie er voor het eerst mee in aanraking komt. Daarom gaf HOGENT, tijdens een onboarding met de nieuwe verkozenen van de UK, in februari een workshop over hoe er op een faire en oordeelkundige manier geëxamineerd kan worden en welke principes daarbij van belang zijn.
Die adviezen worden inmiddels toegepast. Een fair examenverloop, waarbij elke kandidaat op gelijke wijze geëvalueerd wordt en daarbij de nodige terugkoppeling krijgt is immers cruciaal. Iemand die niet geslaagd is en daarvan de beslissing ontvangt, krijgt al enige tijd feedback over waar het precies fout liep en kan daaraan remediëren. We hopen dat we in de toekomst, mede met behulp van AI, nog gerichter feedback kunnen geven.
Intussen hebben de nieuw verkozen leden van de Uitvoerende Kamer al enkele maanden de mondelinge examens mee begeleid en werd eind mei een nieuw overleg voorzien met het team van HOGENT. Ook enkele BIV-medewerkers en de Nederlandstalige Bureauleden waren daarbij aanwezig. De leden gingen na hoe ze de mondelinge bekwaamheidsproef verder konden optimaliseren. Daarbij gaf HOGENT onder meer bijkomende duiding rond kwaliteitscriteria en de manieren van evalueren.
Hiermee gaat de Uitvoerende Kamer verder aan de slag, maar het traject is hiermee nog niet afgelopen. We komen hier dus zeker nog op terug binnen enkele maanden, om de verdere doelen en resultaten te communiceren.