Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.
Hervorming wet op de mede-eigendom: voorontwerp goedgekeurd door ministerraad
woensdag 16 augustus 2017
De Ministerraad heeft op 20 juli het wetsontwerp goedgekeurd tot wijziging van de wetgeving betreffende de mede-eigendom en bevoegdheid van de vrederechter inzake mede-eigendom. Het ontwerp maakt deel uit van een ruimer pakket waarin verschillende wijzigingen aan het Burgerlijk Wetboek worden voorgesteld. Deze hervorming, die de werking van de verenigingen van mede-eigenaars zal veranderen, zal belangrijke gevolgen hebben voor syndici.
De nieuwe regels zijn nog "work in progress". We blijven je informeren over het verdere verloop!
Bedoeling is om enkele bepalingen binnen de mede-eigendom moderniseren (bv. versoepeling van de meerderheid binnen de algemene vergadering), wat de taken van de syndicus ten goede moet komen. Het voorontwerp wordt nu voorgelegd aan de Privacycommissie, de Vereniging van steden en gemeenten en de Raad van State, alvorens langs het Parlement te passeren.
Er is op dit moment geen politieke consensus gevonden over de invoering van een verplicht reservefonds zoals voorzien in de beleidsaanbevelingen. Er is wel een akkoord over de invoering van een verplicht reservefonds, met de mogelijkheid tot opt-out (dus met mogelijkheid om het reserverfonds te verlaten), zowel voor bestaande als nieuwe gebouwen, indien 4/5de van de algemene vergadering dit wenst.
Ter herinnering: in juni 2016 stelde minister van Justitie Koen Geens, onder leiding van twee professoren, een werkgroep samen waarbij belanghebbende partijen uit het veld input konden geven rond problemen en onduidelijkheden in de huidige wetgeving (artikel 577 van het Burgerlijk Wetboek). Ook het BIV zat in de werkgroep, samen met het o.a. de Federatie voor het Belgisch Notariaat, het CIB, Federia-ABSA, het Nationaal Syndicaat van Eigenaars en Mede-eigenaars en de Verenigde Eigenaars. Op basis van de aanbevelingen van die werkgroep (zie BIV-Mail 193), werd het voorontwerp gevormd, dat intussen werd goedgekeurd.