Dit nieuws is 6 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.
Gisteren werd in het Gentse kantoor van vastgoedgroep Dewaele voor het eerst een huurtransactie afgesloten die volledig digitaal werd beklonken. Beide partijen zullen alle nodige onderhandse documenten - bij zowel verhuur als bij verkoop - op een wettelijke manier digitaal kunnen ondertekenen d.m.v. de elektronische identiteitskaart. Voortaan is het voor registratiekantoren ook mogelijk om van elk vastgoedkantoor digitaal getekende vastgoeddocumenten te registreren.
Het initiatief ging uit van de vastgoedgroep zelf, die samen met de FOD Financiën een proefproject startte waarbij de partijen met één muisklik een huurcontract, onderhandse verkoopovereenkomst, plaatsbeschrijving e.d. kunnen ondertekenen. Dewaele creëerde voor zichzelf een digitaal platform waarop al de nodige documenten worden verzameld, die de partijen kunnen nalezen en nadien beveiligd kunnen ondertekenen. Dewaele is daarmee het eerste vastgoedkantoor in het land die een transactie volledig digitaal laat verlopen en effent daarmee op termijn het pad voor andere kantoren die in de nodige infrastructuur willen en kunnen voorzien. Deze manier van werken zorgt voor een enorme tijdswinst, gezien men zich niet langer hoeft te verplaatsen voor het ondertekenen van de onderhandse documenten. Enkel voor het ondertekenen van de authentieke akte moet je voorlopig nog wel fysiek langs de notaris passeren.
BIV-voorzitter Stefaan Leliaert, werkzaam bij de syndicafdeling van Dewaele:
“Ik kan deze logische digitale evolutie alleen maar toejuichen. Het is een efficiënte en tijdsbesparende manier van werken. Die vrijgekomen tijd kan de vastgoedmakelaar weer in andere belangrijke aspecten van z’n job investeren. Ook voor de klanten is de tijdswinst mooi meegenomen. Ik denk bv. aan verhuurders met meerdere eigendommen, promotoren etc."
Binnenkort zal ook het sluiten van verkoopovereenkomsten via elektronische weg (e-mail) mogelijk zijn. Een akkoord gegeven via e-mail zal vanaf dan ook als juridisch bewijs van een vastgoedtransactie gelden. Daartoe werd het Economisch Wetboek aangepast. Een rechter zal niet langer kunnen aanvoeren dat je een onroerend goed niet per e-mail mag verkopen en mag geen bewijs weigeren omdat het de vorm van een e-mail heeft. Net voor het zomerreces is de wet aangenomen in de plenaire vergadering. Op korte termijn volgt de publicatie in het Belgisch Staatsblad.