Terug naar het overzicht

COVID-19 ouderschapsuitkering voor zelfstandigen

woensdag 20 mei 2020

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Op initiatief van onze voogdijminister Denis Ducarme (MR) heeft de Ministerraad zaterdag een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd om een ouderschapsuitkering Covid-19 in te voeren voor zelfstandige ouders voor de maanden mei en juni. Het Covid-19 ouderschapsverlof bestaat al voor loontrekkende ouders. Lees het persbericht

De uitkering is bestemd voor zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit voortzetten in mei en juni, maar dat niet voor 100% kunnen doen omdat ze de zorg moeten opnemen voor één of meerdere kinderen jonger dan 12 jaar of met een beperking. Aan de sociale verzekeringsfondsen werd gevraagd om niet te wachten op de publicatie van het besluit en de aanvragen van zelfstandige ouders nu al te registreren. De formulieren zullen volgende week ter beschikking gesteld worden. Wanneer het besluit in werking treedt, zullen de fondsen zo snel mogelijk over kunnen gaan tot betaling van de uitkering.

De uitkering zal 532,24 euro per maand bedragen of 875 euro voor een éénoudergezin. Deze uitkering is gericht op de zelfstandigen die hun activiteiten voortzetten in mei en juni. Zij kan dus niet worden gecumuleerd met het vervangingsinkomen ‘overbruggingsrecht’. Ter info: het callcenter van de RSVZ is toegankelijk voor zelfstandigen die meer info wensen over hun sociale rechten of over de steunmaatregelen van de federale overheid n.a.v. de coronapandemie. Het gratis nummer 0800/12.018 is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9u tot 18u.