Terug naar het overzicht

BIV stuurt aan op virtuele algemene vergaderingen

maandag 6 april 2020

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Het BIV wil dat virtuele AV's (via video conferencing zoals bv. Zoom, Skype...) in een mede-eigendom op termijn realiteit worden, met een gewone of desnoods met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen. De AV's zijn uitgesteld tot minstens 19 april. Een schriftelijke AV is enkel mogelijk mits akkoord van alle mede-eigenaars. Het BIV wil dat AV's in de toekomst virtueel  en zonder eenparigheid kunnen verlopen en gaat dit politiek aankaarten.

De AV moet na afloop van de crisisperiode binnen de vijf maanden doorgaan. Een schriftelijke AV is enkel mogelijk mits het akkoord van alle mede-eigenaars. Een AV via virtuele weg (bv. via skype) kan een schriftelijke procedure ondersteunen, maar de schriftelijke procedure is vereist, en elke mede-eigenaar moet hiermee akkoord zijn. Een AV louter via virtuele weg kan onder de huidige wetgeving niet. Het BIV vindt dit achterhaald en gaat de mogelijkheid van een virtuele AV, met een gewone of een gekwalificeerde meerderheid, nogmaals politiek aankaarten. 

De coronacrisis toont namelijk eens te meer dat virtuele AV's een oplossing hadden kunnen bieden, al vereist dit wel een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek. Samen met andere partners uit de sector herlanceren we deze vraag op de politieke agenda's en hopen we dat er spoedig werk van wordt gemaakt!