Terug naar het overzicht

BIV schrijft brief naar minister van Economie Crevits: ook vastgoedkantoren moeten recht hebben op hinderpremie!

donderdag 26 maart 2020

BIV schrijft brief naar minister van Economie Crevits: ook vastgoedkantoren moeten recht hebben op hinderpremie!
©Shutterstock

Afgelopen week lieten heel wat vastgoedmakelaars ons weten dat ze geen aanspraak kunnen maken op de Vlaamse hinderpremie... Het Nederlandstalig Bureau van het BIV ondernam actie en probeert nu druk te zetten bij bevoegd minister Crevits. Ook beroepsorganisatie CIB springt op de kar en bezorgt haar een open brief die je mee kan ondertekenen (zie onder).

Het is het VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid, die de naleving van de voorwaarden onderzoekt en beslist of de hinderpremie van 4.000 euro per onderneming toegekend wordt. Het Agentschap vermeldt op haar website het volgende betreffende de vastgoedmakelaars:

"Vastgoedmakelaars mogen dossiers van op afstand voorbereiden, maar mogen geen klanten ontvangen of plaatsbezoeken doen. Huidige verkoopprocessen mogen doorgaan, maar er mogen geen nieuwe huisbezoeken worden ingepland." 

Onze leden lieten ons de afgelopen dagen weten dat ze gezien deze interpretatie van het VLAIO niet in aanmerking komen voor de premie... Het BIV vindt de interpretatie van het VLAIO naar de vastgoedmakelaar dan ook onrechtvaardig en onbegrijpelijk! De beperkingen die de vastgoedmakelaar worden opgelegd raken ten gronde aan zijn taken van tussenkomende partij in de relatie koper en verkoper of huurder en verhuurder. Zo meldt ook het Nationaal Crisiscentrum dat activiteiten met betrekking tot de woningmarkt (zoals huisbezoeken door vastgoedmakelaars, …) niet meer kunnen plaatsvinden. Een huidige verkoop mag nog worden afgerond, maar nieuwe verkoopprocedures mogen momenteel niet worden georganiseerd.

Activiteiten vastgoedkantoren de facto stopgezet

Geen plaatsbezoeken meer, geen fotoreportages meer, geen klanten kunnen ontvangen... Er rest de vastgoedmakelaar dus enkel nog de afhandeling van z'n lopende dossiers... dit alles komt de facto neer op een stopzetting van zijn activiteiten. Overigens druist het afhandelen van dossiers op afstand zoals het VLAIO stelt, in tegen de geest van andere wetgeving. Zo stelt het Antiwitwasreglement ter uitvoering van de antiwitwaswet aangaande vastgoedmakelaars (art.4 van het Antiwitwasreglement goedgekeurd bij KB van 30/07/2013) bv. dat de vastgoedmakelaars in de regel transacties sluiten in de fysische aanwezigheid van de cliënt.
 
Het Nederlandstalig Bureau (voorzitter Stefaan Leliaert en ondervoorzitter Alain Deketelaere) hebben minister Hilde Crevits (Economie en Werk) op basis van bovenstaande elementen via een e-mail die zojuist vertrok, aangemoedigd om het VLAIO te wijzen op de de facto stopzetting van de activiteiten van de vastgoedmakelaar, door toedoen van de federale maatregelen. Dat de vastgoedmakelaar niet voor deze hinderpremie in aanmerking zou komen, stuit zowel ons als onze leden zwaar tegen de borst! 

We hopen samen met jou op een positief gevolg en houden je op de hoogte!
 

Teken de open brief van het CIB vandaag voor 12u!

Ook beroepsorganisatie CIB sprong op de kar. Ze lanceerden een open brief waarin ze dezelfde boodschap formuleren. Deze brief werd naar alle vastgoedmakelaars uitgestuurd en kan nog tot 12u ondertekend worden. Laat dus zeker je stem horen!