Terug naar het overzicht

Antiwitwas blijft speerpunt bij controles van de FOD economie: leef je verplichtingen na

woensdag 30 april 2025

geld

Als vastgoedmakelaar-bemiddelaar heb je heel wat verplichtingen na te leven op het vlak van antiwitwas. Deze zitten vervat in de Wet tot voorkoming van het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en tot de beperking van het gebruik in contanten. Als professional moet je bij elk dossier waakzaam zijn. Omdat dit thema van blijvend belang is, herinneren we in dit artikel nog eens aan je verplichtingen en hoe je die zo efficiënt mogelijk kan vervullen.

De FOD Economie voert regelmatig controles uit in uiteenlopende sectoren - ook in de vastgoedkantoren - om na te gaan of ze de verschillende aspecten van de wetgeving naleven. Daartoe is ze belast met de controle op het Wetboek Economisch Recht (WER) en een 30-tal economische wetten. Weet dat de antiwitwasverplichtingen, naast talloze andere punten, steevast door de inspecteurs van de FOD Economie gecontroleerd worden.

De gevolgen die deze controles kunnen hebben zijn zeker niet te verwaarlozen. De Economische Inspectie kan, als ze overtredingen vaststelt, overgaan tot het geven van een waarschuwing (bij lichte inbreuken) of kan zelfs administratieve geldboetes en processenverbaal opstellen bij zwaarwichtige inbreuken.

Dit zijn 10 verplichtingen in het kader van antiwitwas die je zeker moet naleven

1. Voer een klantenonderzoek

Je dient klanten, uiteindelijke begunstigden en de tegenpartij(en) te identificeren alsook hun identiteit te controleren aan de hand van de nodige bewijsstukken (bv. identiteitskaart of buitenlands paspoort voor natuurlijke personen, laatst gecoördineerde statuten of lijst met benoemde bestuurders gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad voor rechtspersonen enz.).

Je dient deze verplichting uit te voeren alvorens je een zakelijke relatie aangaat met klanten, dus alvorens er een bemiddelingsovereenkomst met een klant wordt ondertekend of alvorens er met de tegenpartij-koper of huurder een onderhandse verkoopovereenkomst of een huurcontract wordt getekend.

Voor natuurlijke personen zijn naam, voornaam, geboortedatum en geboorteplaats van de klant nodig alsook waar mogelijk relevante info over het adres.

Voor rechtspersonen dien je de maatschappelijke naam, de maatschappelijke zetel en de bestuurders te kennen, evenals de bepalingen inzake de bevoegdheid van de vertegenwoordigers die de rechtspersoon kunnen verbinden.

Bij het aangaan van een nieuwe zakelijke relatie met in België opgerichte vennootschappen, verzamel je eveneens een bewijs van de uiteindelijke begunstigden van deze vennootschappen uit het UBO-register.

Je dient een afschrift van deze bewijsstukken te bewaren, op papier of elektronisch.

Als blijkt dat het onmogelijk is om een klantenonderzoek uit te voeren, dan is het je als vastgoedmakelaar verboden om met de betrokkene een zakelijke relatie aan te gaan.

LEES MEER …

afbeelding