Terug naar het overzicht

Aanvraag om stagiair te worden verloopt voortaan digitaal!

woensdag 26 augustus 2020

Aanvraag om stagiair te worden verloopt voortaan digitaal!

Vanaf vandaag verwelkomt het BIV een volledig nieuwe, digitale aanvraagprocedure om vastgoedmakelaar te worden. Het tijdperk waarbij mateloos gedateerde papieren aanvragen per post toegestuurd werden, ligt daarmee achter ons. Voortaan verloopt alles digitaal, wat vele malen efficiënter en tijdsbesparender is, zowel voor de kandidaat als voor onze diensten.

De werktitel van dit project was 'account-first'. Dit omdat het de bedoeling is dat de kandidaat als allereerste stap in het traject éérst zijn persoonlijke account aanmaakt. Vervolgens identificeert hij snel en eenvoudig via e-ID of itsme. Daarna kiest hij zijn gewenste deelkolom, en dan kan hij alle nodige bijlagen (attest sociaal verzekeringsfonds, stageovereenkomst…) in het platform uploaden. Als hij zelf nog wacht op een bepaald document, dan kan hij dat gerust enkele dagen later uploaden.

Een andere nieuwigheid is dat de dossierkosten vanaf nu online betaald kunnen worden met Mastercard, VISA, bancontact of via de app van enkele banken. Dat heeft de voorkeur, want dan hoef je alvorens te kunnen indienen niet op onze bevestiging te wachten dat wij de betaling ontvingen.

Wanneer het dossier is ingediend, wordt het door onze dienst behandeld, die de aanvraag kan weigeren of aanvaarden. Ook kan ze steeds een persoonlijk bericht uitsturen aan de kandidaten, wanneer een aanvraag bv. onvolledig is of foute bijlagen bevat.

Het project beoogt dat de kandidaat de aanvraag gelijk wanneer kan updaten en dat hij de voortgang in z'n aanvraagdossier kan opvolgen eens de aanvraag is ingediend. Van zodra de aanvraag werd goedgekeurd door onze Uitvoerende Kamer, kan een datum worden gekozen voor het afleggen van de competentietest.

Deze stap is de zoveelste in het digitaliseringsproces dat het BIV geleidelijk aan doorvoert. Naast tijdswinst en efficiëntie is deze manier van werken ook duurzamer en merkelijk minder foutgevoelig, door toedoen van de e-ID of itsme waarmee alle info wordt toegevoegd. Op basis van de feedback die we ontvangen, zullen we dit platform in de toekomst verder bijschaven en uitbreiden. 

Nieuwstags