Notariële splitsing versus verkaveling van een bouwgrond
Beschrijving
Introductie
Vóór 1 januari 2018 kon men een bouwperceel enkel splitsen met een verkavelingsvergunning - een complexe administratieve handeling. Het afschaffen van deze plicht verleidde veel eigenaars tot een notariële splitsing van hun bouwgrond. Bovendien heeft het Grondwettelijk Hof recent de omgevingsvergunning voor een eenlotsverkaveling opnieuw verplicht - met terugwerkende kracht.
- Heb je klanten die niet zeker zijn of hun splitsing volledig legaal is gebeurd vanwege deze beslissing? Hoe adviseer je hen?
- Krijg je het Spaans benauwd als je nog maar denkt aan een eenlotsverkaveling? Laat staan dat je deze correctief moet uitvoeren?
Omschrijving
Jouw klant vraagt 'Splitsen? Of verkavelen?'
Hoewel eenvoudiger en minder tijdrovend, geeft een splitsing geen garantie over de bebouwbaarheid van het lot. Als dat wel doorslaggevend is, opteer je beter voor een verkaveling. Toch zijn er situaties waar splitsen de beste keuze is.
In deze opleiding ontdek je wat mogelijk is met beide procedures. Na afloop ga je huiswaarts met beter inzicht in hoe je deze dossiers tot een goed einde brengt, met een tevreden klant als gevolg.
Programma
- Verkavelen
- Definitie verkavelen
- Verval van de verkaveling
- De verplichting tot het opmaken van een verkavelingsakte
- Quid indien de verkavelingsvergunning en/of akte nog niet aanwezig is?
- De oude éénlotsverkavelingen
- Splitsen
- Definitie splitsing
- Hoe splitsen?
- Casussen in de praktijk