De waardebepaling in de geschillenregeling | Actuele inzichten
Beschrijving
De waardering van de aandelen bij de uitsluiting en de uittreding met het oog op de bepaling van de prijs betreft meestal de essentie van het geschil. De prijsbepaling gebeurt door de rechter, en er is geen “weg terug” als de waardering “tegenvalt”.
Maar welke juridische principes inzake oa. peildatum, concurrentiebeding, etc. zijn van belang in de gerechtelijke geschillenregeling? Wat zijn de courante waarderingsmethoden, en hoe bereid men zich best voor op een waarderingsoefening?
Programma
De waardering van de aandelen is geen louter technische kwestie, maar is verweven met de toepasselijke juridische principes. De prijsbepaling gebeurt door de rechter, die voor de waardering meestal een expert (bedrijfsrevisor) aanstelt.
Er bestaan meerdere methoden om de waardering van de aandelen bij de uitsluiting en de uittreding vast te leggen, en tal van variabelen en juridische principes spelen een rol.
Er is bovendien geen “weg terug” als de waardering “tegenvalt”, en het is dan ook van belang om op voorhand inzicht te hebben in de mogelijke uitkomst van de waarderingsoefening, deze goed voor te bereiden en een woordje mee te kunnen praten tijdens een gerechtelijke expertise.
Inzicht in zowel de juridische principes (rol van de peildatum, invloed van een eventueel concurrentiebeding…) als in de courante waarderingsmethodes en toepassingsproblemen die daarbij rijzen zal in deze context zeker nuttig zijn.
Uw docent, Prof. Robbie TAS, bespreekt het verloop van een waardering bij de gerechtelijke geschillenregeling en de (verruimde) bevoegdheden van de rechter bij de bepaling van onder meer de peildatum en de waardering van de aandelen.
Daarbij wordt ook ingegaan op de verschillende waarderingsmethodes die in de praktijk worden gehanteerd, en de meest voorkomende vragen die daarbij rijzen.
Concreet komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Het juridisch kader: de wettelijke en jurisprudentiële richtlijnen m.b.t. de prijsbepaling
- Het verloop van de procedure: provisionele prijs vs. definitieve prijs
- De strategie en voorbereiding in aanloop naar mogelijke prijsbepaling
- De eigenlijke waardering: methodes en aandachtspunten
- De problematiek van de décotes
- De problematiek van de intresten