24/197 O Van compromis tot notariële aankoopakte: fiscale valkuilen en opportuniteiten
Beschrijving
In dit seminarie wordt in eerste instantie stilgestaan bij de fiscale totstandkoming van de koop-verkoop van een onroerende goederen in zijn diverse gedaanten zoals ze zich in de praktijk kunnen voordoen (klassieke compromis, de “WOP”, aankoopbelofte, verkoopbelofte enz.). In dat kader komen o.a. de volgende vragen aan bod:
- Wat is de impact van een uitgestelde eigendomsoverdracht en ingenottreding ?
- Wat is de impact van een opschortende of ontbindende voorwaarde ?
- Is een “compromis” slechts een voorlopige koopovereenkomst of niet ?
- Hoe kan op een fiscaalvriendelijke manier verwisseld worden van koper na de ondertekening van het compromis en voorafgaand aan de notariële akte ?
- Wanneer en hoe kan er geanticipeerd worden op een eventuele tekortschatting ? En wat zijn de concrete gevolgen van een tekortschatting ?
- Waaruit bestaat concreet de belastbare basis waarop het verkooprecht wordt geheven ? Wanneer hebben we te doen met een fiscale last en wanneer met een fiscaal voordeel ?
- Hoe gebeurt de berekening van het verkooprecht als het voorwerp van de verkoop slechts blote eigendom of een (al dan niet) tijdelijk vruchtgebruik betreft
- Kan een koop geherkwalificeerd worden in een schenking, of omgekeerd ?
- Heeft kopen in onverdeeldheid met zijn vennootschap anno 2024 nog zin ?
Verder wordt in dit seminarie de link gelegd tussen de aan- of verkoop koop van onroerend goed en de erfbelasting, waarbij o.a. op de volgende concrete vragen een antwoord zal aangereikt worden:
- Hoe pak je thans concreet best een gesplitste aankoop vruchtgebruik/blote eigendom aan en wat zijn daarbij belangrijke aandachtspunten ? En zijn er soms valabele alternatieven ?
- Wat als de verkoper of koper tussen het compromis en de notariële akte komt te sterven ?
- In welke mate heeft een verkoop van onroerend goed die relatief kort nadien gevolgd worden door een overlijden van de verkoper invloed op de erfbelasting ? Wat doe je best en wat doe je best niet ?
- Hoe stellen partners bij aankoop van een onroerend goed de vrijstelling van de erfbelasting die geldt voor de gezinswoning veilig ?
- Is de inlassing van een beding van aanwas in de aankoopakte nog steeds zinvol ? En zo ja, wat zijn de fiscale gevolgen als de aanwas uitwering krijgt ?
Tot slot zullen in dit seminarie een aantal recente ontwikkelingen inzake verkrijging van onroerend goed onder registratiebelasting in de kijker worden geplaatst (nieuwe Vlabel-standpunten of FOD Financiën-beslissingen, recente rulings of rechterlijke uitspraken enzovoort).