Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Nieuw academiejaar: bijna 10% méér nieuwe studenten Vastgoed(makelaar)

woensdag 14 oktober 2015

Nieuw academiejaar: bijna 10% méér nieuwe studenten Vastgoed(makelaar)

Het nieuwe academiejaar 2015-2016 is intussen goed op gang gekomen. Het ideale moment om de populariteit van de opleidingen Vastgoedmakelaar bij de nieuwe generatie studenten in Vlaanderen onder de loep te nemen. En wat blijkt? Aan populariteit is er ook dit schooljaar geen gebrek. De drie hogescholen en Syntra leiden dit jaar 9,6% méér studenten op dan vorig jaar. De cijfers in de grafiek (lichte balken: 2014-2015, donkere balken: 2015-2016) gaan specifiek over de Bacheloropleiding Vastgoed en de Syntra-opleiding Vastgoedmakelaar.

Hogescholen

De drie hogescholen (in het blauw) ontvangen samen liefst 50 eerstejaarsstudenten méér dan vorig jaar in hun Bacheloropleiding Vastgoed. De AP Hogeschool (Antwerpen) kent met 156 nieuwe inschrijvingen ten opzichte van 130 vorig jaar een stijging van 20%. De HoGent doet met 27,6% nog straffer. Odisee (Aalst), de enige van de drie die een daling laat noteren, maakt zich anderzijds weinig zorgen. “Na de piek van vorig jaar zitten we terug op het gemiddelde van de vorige jaren”, aldus Koen Van de Moortele van Odisee.

Syntra

Ook de driejarige ondernemersopleiding Vastgoedmakelaar van Syntra trekt meer eerstejaarsstudenten aan: 32 om precies te zijn. Opvallend: De kleinste afdeling, Syntra Brussel, kende meer dan een verdubbeling van het aantal inschrijvingen in het eerste jaar (+127,8%). De grootste, Syntra AB, kreeg nog eens 41 studenten bovenop het aantal studenten van vorig jaar. Syntra Midden-Vlaanderen en Syntra Limburg blijven ongeveer gelijk. Edith Bijnens ziet dat het aantal inschrijvingen voor de opleiding Vastgoedmakelaar aan Syntra Limburg de laatste jaren gestabiliseerd is. “In het verleden startten vaak meer dan 90 geïnteresseerden de opleiding, maar dat aantal viel snel terug zodra duidelijk werd dat het diploma behalen niet evident was. Deze kleinere groep staat voor kwaliteit, diepgang en voor een goede service aan toekomstige klanten.” Bij Syntra West valt een daling op, die vooral te maken heeft met de opvallende populariteit van de beknopte cursus, een alternatief voor wie eigenlijk al toegang heeft tot de BIV-stage. “Er is een verschuiving aan de gang van de driejarige opleiding Vastgoedmakelaar die studenten volgen om toegang te krijgen tot de BIV-stage naar de kortere maar intensievere praktijkcursus Vastgoed. Daar kunnen studenten terecht die nog geen vastgoedkennis hebben, maar in principe wel al toegang hebben tot de BIV-stage met hun Bachelor- of Masterdiploma”, zegt Gwendolyn Taets van Syntra West.

Nieuwstags