PPS in Vastgoed 2021

Organisator: SPRYG Real Estate Academy
Interessant voor: Syndicus Bemiddelaar
Deze vorming is: Betalend
Aantal erkende uren3.00

09.00 uur         ONTHAAL

09.30 uur    INLEIDING
Erwin Vrijens, head of real estate PMV opent de dag en neemt u mee in de doelstellingen van deze actuele studiedag.

09.40 uur     ACTUEEL OVERVIEW: ONTWIKKELINGEN, INVLOEDEN EN TENDENSEN

Welke maatregelen vermeldt het nieuwe regeerakkoord rond PPS in vastgoed?
Prof. dr. Steven Van Garsse, UAntwerpen, UHasselt en vice voorzitter Team of Specialists in PPS, geeft een overzicht van de actuele ontwikkelingen in PPS-projecten. Hij neemt u mee in de tendensen op Europees niveau en voor België in het bijzonder.

10.20 uur    FISCALE VOORDELEN & AANDACHTSPUNTEN BIJ PPS

Een belangrijk aandachtspunt bij het uitwerken van PPS-projecten is de fiscale behandeling ervan. Dit vereist een integrale benadering waarin naast de bestuurs- en privaatrechtelijke dimensie ook voldoende aandacht gaat naar het fiscaalrechtelijke luik van het project. Kortom, het specifiek fiscale perspectief van waaruit PPS-projecten noodzakelijk moeten worden bekeken, houdt de mogelijkheid in tot opportuniteiten, die bij miskenning ervan worden mislopen. Stijn Vastmans, partner Tiberghien, toont u deze fiscale opportuniteiten. En gaat hierbij specifiek in op PPS en gebiedsontwikkeling en infrastructuurprojecten DBFM. Daarnaast komt kort ook sportinfrastructuur aan bod. 

11.00 uur    BREAK

11.20 uur    JURIDISCHE ASPECTEN
Karolien Phlips, jurist PMV, schetst de actuele tendensen inzake PPS in Vlaanderen: projectstructurering, nieuwigheden inzake gunningsprocedures, standaardisatie, contracten en bruikbare richtlijnen bij uitvoering van PPS en DBFMO. Vervolgens kijkt ze naar de risicobeheersing in dit soort trajecten en bij zulke contracten.

12.00 uur    TOEKOMST PPS: HEROPLEVING PPS VIA AANGEPASTE RISICO-ALLOCATIE

Na jaren van verminderde activiteit, kan men nu terug spreken van een heropleving van de PPS-markt door o.m. een aangepaste risico-allocatie. Mathieu Tahon, Senior Manager KPMG Deal Advisory, neemt u mee in het succes van de Belgische PPS-sector. Hij vertelt wat juiste risico-allocatie in houdt, welke partijen de beste controle over welke risico's hebben (inschatten, kwantificeren en verzekeren), de kosten-, winst- en risicoverdeling tussen partijen.

12.40 uur     LUNCH

13.40 uur     FINANCIERING VAN PPS-PROJECTEN  

Steven Benoit, business development director BAM PPP Benelux van Royal BAM Group, gaat in op de potentiële financieringsbronnen voor PPS-projecten (DBFM-opdrachten) zoals projectobligaties, banken, fondsen en institutionele financiers. Hij neemt u mee in de belangrijkste aspecten met hun impact op de financiering met bijzondere aandacht voor de succesfactoren én valkuilen. 

14.20 uur    CASE 1: Nieuwe Dokken Gent

De Nieuwe Dokken is een project van Schipperskaai Development (een consortium bestaande uit CAAAP en Van Roey Vastgoed) in samenwerking met SOgent en de stad Gent dat wordt verwezenlijkt in het stadsdeel de Oude Dokken. Philippe Teughels, development manager Van Roey Vastgoed presenteert u deze case en neemt u mee in de praktische zaken van dit project met tips & lessons learnt.

15.00 uur    Break

15.20 uur    CASE 2: Herontwikkeling Dungelhoeffsite Lier

Het publieke programma omvat het stadskantoor, het Sociaal Huis en een publieke parking. Het private vastgoedgedeelte bestaat uit een residentieel programma met een 160-tal woongelegenheden en een woonzorgcentrum met assistentiewoningen. Het PPS-project is bijna afgerond, alleen het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen worden nu nog ontwikkeld en naar verwachting eind 2021 opgeleverd. Luc Verheyen, algemeen directeur Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf Lier (SOLag) presenteert deze case met praktische tips en de lessons learned. 

16.00 uur         WRAP-UP & NETWERKDRINK

Lesmomenten

Wanneer en waar Tijdstip Vrije plaatsen/Plaatsen Inschrijven
16/09/2021 in ANTWERPEN 09:00 - 16:00 60
Log in om je in te schrijven voor dit lesmoment.
Locatie: Crowne Plaza
Adres: Gerard le Grellelaan 10, 2020 Antwerpen (tonen op de kaart)
Meerdaagse vorming: Nee
Lesgevers: Mathieu Tahon, KPMG; Stijn Vastmans, Tiberghien; Steven Benoit, BAM PPP Benelux; Philippe Teughels, Van Roey Vastgoed; Prof. Steven Van Garsse, Team of Specialists PPS & Equator; Erwin Vrijens, ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV)