Welke verscherpte maatregelen zijn er van kracht sinds 18/03, 12u?

Op 17 maart hield de federale regering een persconferentie n.a.v. de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Daarbij wou ze niet spreken van het woord ‘lockdown’. Het gaat om versterkte maatregelen. Er werd beslist dat eenieder thuis moet blijven en contact met de buitenwereld moet vermijden, behalve voor wie noodzakelijke verplaatsingen moet doen (apotheek, voeding, tanken…) en voor wie naar zijn werk moet. Buiten komen kan, maar dan enkel met een gezinslid of vriend(in). Hou daarbij afstand, samenscholingen (in groep) zijn hoe dan ook verboden.

Bedrijven zijn - ongeacht hun omvang - verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering! Thuiswerk is dus de norm. Is dat niet mogelijk, dan respecteer je maximaal de regels van ‘social distancing’. Indien je toch op kantoor zou werken dan kan dit enkel met gesloten deuren. Doe je inkomdeur op slot en hang het bericht op dat je kantoren gesloten zijn (omwille van corona-maatregelen), en dat men telefonisch en per e-mail bereikbaar blijft …. We rekenen er wel op dat je telewerk mogelijk maakt!

Niet-essentiële zaken (kantoren) moeten verplicht sluiten. Dit betekent echter niet dat je geen werk meer kan verrichten! Dossiers en e-mails behandelen, de vereiste documenten vergaren... dit zal je vanaf je pc moeten gebeuren. Plaatsbezoeken etc. kunnen niet meer plaatsvinden, gezien dit contact vereist met andere personen.

De regels gingen in vanaf woensdag 18 maart om 12u en werden door de Nationale Veiligheidsraad op 27 maart nogmaals verlengd tot en met minstens 19 april!

 

31 maart 2020