Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Tweede pensioenpijler ook voor zelfstandige als natuurlijke persoon?

donderdag 1 september 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Voor zelfstandigen die als natuurlijk persoon werken en die overwegen om een vennootschap op te richten, maakt een wetsvoorstel van federaal minister Willy Borsus (MR) het statuut van natuurlijke persoon aantrekkelijker. Minister Borsus werkt aan een wetsontwerp dat de toegangsvoorwaarden en de fiscale aftrekbaarheid van de tweede pensioenpijler voor zelfstandigen die actief zijn als natuurlijk persoon gelijk moet trekken met die van de zelfstandige bedrijfsleiders. Op die manier wordt een ongelijkheid tussen beide statuten weggewerkt.

Uit het persbericht: "Overeenkomstig het regeerakkoord zorgt dit voorontwerp voor een sociaal kader dat zelfstandigen actief als natuurlijk persoon, als meewerkende echtgenoot of als zelfstandige helper toelaat om naast het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), zoals georganiseerd door de programmawet (I) van 24 december 2002, een nieuwe vorm van aanvullend pensioen op te bouwen. Deze maatregel heft het verschil in behandeling op dat nog altijd bestond tussen de zelfstandigen actief als natuurlijk persoon en de zelfstandigen met een vennootschap."

In het jargon: wie zelfstandig is als natuurlijk persoon kan een VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) afsluiten, maar daarvan zijn de stortingen beperkt tot 3060 euro per jaar. Van de IPT (individuele pensioentoezegging) genieten ze niet. De natuurlijke personen zouden in het wetsvoorstel ook van het IPT-systeem gebruik kunnen maken, wat het statuut van natuurlijke persoon aantrekkelijker moet maken.

Het wetsontwerp is een volgende stap in het gelijktrekken van beide statuten. De federale regering werkt intussen ook nog aan andere pistes in diezelfde richting. In de zomer werden en worden al enkele ballonnetjes opgelaten. We blijven het opvolgen.

Bron: eigen bewerking, Trends.

Nieuwstags