Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Drones: het is zo ver!

woensdag 20 april 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Het KB is gepubliceerd, de dronewetgeving treedt in voege. Maar wat met de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid?

Vorige week verscheen in het Staatsblad het KB m.b.t. gebruik van drones (KB van 10 april 2016 met betrekking tot het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgisch luchtruim). Het koninklijk besluit regelt eveneens de commerciële dronevluchten.

Dronegebruik in 3 categorieën

Vorig jaar wijdden we in BIV-News een volledig dossier aan drones, de uitdagingen en de pro’s en contra’s van de veelzijdige vliegtuigjes. Sindsdien verwerkte de FOD Mobiliteit nog het advies uit de luchtvaartsector en de opmerkingen van de Europese Commissie. Dat leidde tot de creatie van een tussencategorie tussen professioneel gebruik (de zware toestellen die zeer hoog mogen vliegen) en recreatief gebruik (de vederlichte toestellen die helemaal niet hoog mogen gaan). Er is nu een indeling in drie categorieën:

  • professioneel gebruik klasse 1: drones tot 150 kilo die tot 90 meter hoog mogen gaan
  • professioneel gebruik klasse 2: drones tot 5 kilo die tot 45 meter hoog mogen gaan
  • recreatief gebruik: drones tot 1 kilo die tot 10 meter hoog mogen gaan

Opgelet: drones en burgerlijke aansprakelijkheid bij schadegevallen

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is onontbeerlijk voor het vliegen met drones. Deze verzekering moet voldoen aan de Europese regelgeving. Dit risico is niet gedekt door de collectieve polis die het BIV voor haar leden heeft afgesloten.

Vlieg je (voor professionele doeleinden) met drones, dan moet je door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid gedekt zijn voor eventuele toegebrachte schade door deze luchtvaartuigen aan personen en goederen.

Contacteer je eigen verzekeringsmakelaar of Concordia, de tussenkomende verzekeringsmakelaar voor de collectieve BIV-polis die je hieromtrent verder informeert.

De FOD Mobiliteit heeft alle gedetailleerde informatie, aandachtspunten en voorwaarden in dit handig overzicht gegoten.

Nieuwstags